Ankara

Augmenten les tensions pel genocidi armeni entre França i Turquia, que el nega i només reconeix la massacre

El debat al Parlament francès d'una proposició de llei que imposaria penes de presó i multes contra aquells que neguin el genocidi del poble armeni a mans de l'imperi otomà entre 1915 i 1917 ha aixecat tensions entre França i Turquia. Ankara reconeix la massacre però nega que es tractés de genocidi, com França va reconèixer el 2001. En un moment en què Turquia intenta acostar-se a la UE, representants dels dos governs es reuneixen per apaivagar tensions. Mentrestant, França està dividida davant d'aquesta proposició de llei.

Actualitzat

El polèmic projecte de llei socialista que establiria sancions de fins a cinc anys de presó i 45.000 euros de multa per a qui negués públicament el genocidi armeni ha generat protestes des de Turquia i malestar a l'El·lisi per les relacions amb aquest país. França és un dels pocs països que des del 2001 ja reconeix com a genocidi la massacre d'un milió i mig d'armenis per part de l'imperi otomà entre 1915 i 1917.

Els últims dies, Turquia ha augmentat la pressió pel projecte en un moment que aquest país està intentant acostar-se a la Unió Europea. En aquest sentit, el govern turc ja va cridar a consulta l'ambaixador francès a Ankara fa dies. Des de França, per la seva part, temen boicots a productes d'empreses franceses a Turquia.

Sigui com sigui, aquesta proposició de llei provoca la divisió tant dins del partit socialista com el partit majoritari de govern, la UMP, així com el rebuig d'alguns historiadors.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut