Barcelona

Augmenten les llistes d'espera tot i que s'han fet més operacions que mai

Salut diu que ha concentrat els esforços en els pacients que feia més temps que esperaven

RedaccióActualitzat

A Catalunya hi ha 164.828 persones que esperen ser operades ara mateix. Són un 2,5% més que les que hi havia al final del 2015. Això sí, en general s'esperen menys temps. Les persones que superen el període d'espera de referència s'han reduït en un 20% en un any, uns 13.367 pacients.

L'any passat, els hospitals catalans van operar més que mai. Més, fins i tot, que l'any 2010, abans de les retallades. Els responsables sanitaris se'n feliciten i diuen que va ser possible gràcies a la bona gestió. Però això no ha impedit que les llistes d'espera augmentin, perquè la demanda també augmenta. La part positiva és que s'ha reduït el temps d'espera, no només en les intervencions quirúrgiques, sinó també per a una primera visita amb l'especialista i per fer-se una prova diagnòstica. Així ho explica el director del Servei Català de Salut, David Elvira:

"Ens importa especialment que els nostres pacients s'esperin poc en l'accés a les intervencions, les consultes externes i les proves diagnòstiques, i, per tant, és important la capacitat de gestió de les cues; d'aquells que s'esperen més i pateixen més en l'accés als serveis sanitaris."

A partir d'ara, ha explicat, els esforços es focalitzaran en les operacions que concentren la meitat de pacients que fa més temps que s'esperen. Són, en concret, deu operacions; les d'esquena, per exemple. Es destinaran 41 milions extres per reduir aquestes llistes d'espera. Això sí --han insistit-- sempre que s'aprovin els pressupostos.

El pla de xoc global seria de 55 milions, gairebé la meitat dels que s'havien anunciat. Però Salut està convençuda que l'eficiència li permetrà assolir el 2017 els compromisos que va adquirir a l'inici de la legislatura: una reducció del 50% de les llistes d'espera per accedir a l'especialista i les proves diagnòstiques i del 10% per a les operacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut