Barcelona

Augmenten els desnonaments a Barcelona per l'espiral alcista dels lloguers

RedaccióActualitzat

El 90% dels desnonaments que hi ha a Barcelona corresponen a persones que viuen de lloguer. Però l'impagament no és l'única raó que obliga molts a marxar del seu pis.

Molts ho han de fer, senzillament, perquè no els renoven el contracte. Els propietaris, molts d'ells fons d'inversió, volen recuperar els pisos, reformar-los i posar-los novament al mercat a preus més elevats.

Són "desnonaments silenciosos" que afecten també les classes mitjanes que no poden pagar l'augment dels lloguers. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca defensa que "existeix una base legal d'acords internacionals que reconeixen que l'habitatge és un dret":

"Si s'està deixant l'habitatge en mans del mercat hi ha d'haver un cert límit per part de les administracions. Ens preocupa, per exemple, que la durada dels contractes de lloguer sigui de tres anys, perquè això no et permet construir un projecte vital, com defensen les Nacions Unides."

Ocupació d'una casa del carrer Aragó de Barcelona

Una espiral alcista que denuncia la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que precisament aquesta setmana ha ocupat 6 vivendes d'un bloc del carrer Aragó per denunciar la situació. Una dotzena de persones desnonades, la meitat menors, han ocupat sis pisos buits d'aquest edifici. Tenen llum, però no aigua.

 

Una de les famílies diu que on vivien abans no hi havia cèdula d'habitabilitat i per aquest motiu ara no tenen dret a un lloguer social. Una altra persona assegura que després de viure 16 anys en un local pagant el lloguer, li van rescindir el contracte.

Els veïns de l'edifici del carrer Aragó que han acollit aquesta gent també estan en perill. Un fons d'inversió l'ha comprat i els veïns diuen que estan rebent pressions. A alguns no els renoven el lloguer que se'ls acaba ara i a d'altres els han ofert diners per marxar abans.

De moment, doncs, en aquesta mateixa escala conviuen persones desnonades amb veïns en risc d'expulsió. La PAH denuncia que a Barcelona hi ha uns 80 edificis més en mans de fons d'inversió:

"Ens estem trobant comunitats de veïns que canvien de propietari i se senten indefenses. Fons d'inversió o promotores compren edificis sencers merament per especular amb un dret fonamental que és l'habitatge."

Per als que hi viuen, l'edifici del carrer d'Aragó ja és l'emblema d'aquesta lluita pel dret fonamental de l'habitatge.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut