El desig d'un estat independent per a Catalunya, segons el CEO
El desig d'un estat independent per a Catalunya, segons el CEO

Augmenten els contraris a la independència, segons el darrer baròmetre del CEO

El baròmetre del CEO mostra que gairebé el 75% dels catalans volen que es faci un referèndum, mentre que JxSí i la CUP podrien perdre la majoria absoluta al Parlament si es fessin eleccions

RedaccióActualitzat

Segons l'últim baròmetre trimestral del Centre d'Estudis d'Opinió, el CEO, augmenta la distància entre els contraris i els partidaris de la independència. Un 48,5% dels catalans estarien en contra que Catalunya esdevingui un estat independent, mentre que els partidaris serien un 44,3%. El "no" creix més d'un punt i mig des de l'anterior enquesta i se situa quatre punts per sobre dels partidaris al "sí", que obté un punt menys respecte a l'anterior baròmetre.

 

Pel que fa al referèndum, gairebé tres de cada quatre catalans hi donen suport. Concretament, un 50,3% volen que es convoqui tant si té o no el suport del govern espanyol. En canvi, un 23,3% només volen que es faci si és acordat. Hi ha un 22,7%, per la seva banda, que no volen que es faci en cap cas.

 

En un referèndum no acordat guanyaria el "sí"

El CEO també ha preguntat què faria la gent si es fes ara un referèndum organitzat per la Generalitat sense l'acord del govern espanyol, i la resposta és que un 43,3% votarien a favor, un 22,2% votaria en contra i un 20% no aniria a votar. La resta votarien en blanc, nul, són indecisos o no contesten.

 

JxSí i la CUP podrien perdre la majoria absoluta

El CEO també ha preguntat pels resultats d'unes possibles eleccions. Si es tornés a presentar en unes eleccions que es fessin ara, Junts pel Sí obtindria una forquilla d'entre 58 i 60 diputats, mentre que la CUP n'aconseguiria 8. La suma donaria un resultat d'entre 66 i 68 diputats, quan actualment en tenen 72, quatre més de la majoria absoluta.

Ciutadans es mantindria en segona posició amb 20-21 diputats però perdria alguns suports respecte a les anteriors eleccions. El PSC es mantindria pràcticament igual, amb 15 o 16 diputats, mentre que l'espai de Catalunya Sí que es Pot mantindria la seva tendència a l'alça i obtindria entre 18 i 19 diputats, superant amplament els 11 que té actualment. El PP milloraria lleugerament els 11 diputats que té ara i en passaria a tenir 13.

 

Aquest baròmetre, que es fa trimestralment, incorpora per primera vegada preguntes específiques sobre el referèndum, i s'ha fet amb enquestes personals a casa de 1.500 persones de tot Catalunya. Les enquestes s'han fet entre el 6 i el 21 de març.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut