Agents Rurals i personal de medi ambient de l'Ajuntament d'Arbúcies retirant les nàiades de la bassa de la Farga aquest 6 d'abril del…
Agents Rurals i personal de medi ambient de l'Ajuntament d'Arbúcies retirant les nàiades de la bassa de la Farga aquest 6 d'abril del 2017 (Horitzontal)

Augmenta l'única població de nàiades a la conca de la Tordera descoberta ara fa nou anys a Arbúcies

Actualitzat

ACN Arbúcies.-L'única població de nàiades de la conca de la Tordera, descoberta ara fa nou anys a Arbúcies (Selva), s'ha reproduït. És una bona notícia per a aquesta espècie de mol·lusc protegida. I més, tenint en compte que fins fa pocs anys es creia que s'havia extingit. Al 2008, però, se'n va constatar la presència a la bassa de la Farga. Aleshores, se'n van trobar una desena. Ara, coincidint amb unes obres de manteniment que obliguen a assecar la bassa, Agents Rurals, tècnics de medi ambient i l'Ajuntament han començat a traslladar les nàiades fins a un rec proper. Només aquest dijous, entre els llots ja se n'han descobert 24 de vives. D'aquestes, més o menys la meitat són exemplars petits (fan uns 10 centímetres de llargada, entre 3 i 4 d'amplada i són de color fosc).

Les nàiades, popularment conegudes com a musclos de riu, són una espècie de mol·lusc protegida a Catalunya. Les que viuen a la conca de la Tordera -el sistema on pertany la riera d'Arbúcies- són del gènere Anodonta Cygnea, i fins fa pocs anys es creia que s'havien extingit. L'any 2008, però, se'n va trobar una població a la bassa de la Farga. Aleshores, se'n van comptabilitzar deu exemplars vius (a més de localitzar-ne també closques buides). La descoberta es va fer durant uns treballs de neteja de l'indret, situat al centre del poble, i va comportar l'adopció de mesures per afavorir la creació d'un ecosistema per a l'espècie. Entre d'altres, deixar prou gruix de sediments (les nàiades viuen als llots del fons) i procurar que l'aigua hi corregués de manera regular.Ara, aquestes mesures s'han rebel·lat efectives. De fet, han afavorit que l'espècie es reproduís. Coincidint amb unes obres de manteniment que han obligat a assecar la bassa, Agents Rurals, tècnics de medi ambient i personal de l'Ajuntament han anat a la bassa per retirar-hi les nàiades.24 nàiades entre els llots Només avui, entre el fang ja se n'han trobat 24 exemplars vius (apart d'un altre de mort). L'alcalde, Pere Garriga, d'Independents de la Selva (IdSelva), explica que, de les nàiades que s'han extret avui, aproximadament la meitat eren petites. "Això indica que s'han reproduït; es tracta de mol·luscs d'uns 10 centímetres de llargada, entre 3 i 4 d'amplada, i amb la closca de color fosc, molt diferent del to marronós-verdós que tenen els adults", precisa.De moment, i mentre durin les obres (que han de permetre reparar un dels murs de la bassa) les nàiades viuran en un dels recs. En concret, el que prové de la riera d'Arbúcies i va a parar a la zona de turbines de l'antic molí de la Farga. "Els Agents Rurals ens han recomanat deixar-les allà, perquè hi ha llots i sempre hi corre l'aigua", precisa l'alcalde.Demà, els Agents Rurals i el personal municipal tornaran a la bassa per retirar les nàiades que encara hi queden. "Avui ja n'hem vistes dues més a la part dels llots on encara no hi hem mirat a fons; anem removent els fangs amb rampins i, amb cura, anirem traslladant les nàiades que hi trobem", precisa.Els mol·luscs s'estaran fora de la bassa entre dues o tres setmanes, mentre duri la reparació del mur (que suposava pèrdues d'aigua). Després, se les tornarà a traslladar al lloc on es trobaven, amb l'objectiu que es trobin al mateix hàbitat. "Els fangs que s'hagin de remoure per reparar el mur s'apilonaran i després es tornaran a posar a lloc; cal afavorir la supervivència d'aquesta espècie en perill d'extinció", conclou Garriga.

Anar al contingut