Barcelona

Augmenta la tensió entre JxCat i ERC pel recurs de Torrent a Estrasburg

Eduard Pujol demana a Torrent que no actuï de forma "unilateral", mentre que Sergi Sabrià diu que la idea d'anar a Estrasburg "va ser de JxCat"

RedaccióActualitzat

S'agreuja la tensió entre els partits independentistes. Junts per Catalunya demana al president del Parlament que no actuï de forma "unilateral" i que coordini la seva estratègia amb Carles Puigdemont. És la resposta a l'anunci de Roger Torrent que portarà la investidura de Puigdemont al Tribunal Europeu dels Drets Humans per protegir els seus drets.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, s'ha mostrat "perplex" per la decisió, que diu que pot xocar amb l'estratègia de defensa de Puigdemont:

"Entenem que és una decisió que no calia fer-la de manera unilateral perquè xoca frontalment, segurament, amb estratègies de defensa."

Pujol ha dit que ja hi ha garanties per a la investidura de Puigdemont, i que hi són des del mateix dia que va ajornar el ple al gener:

"Hi ha estratègies que estem convençuts que no cal anar a buscar-les massa lluny, ni a Estrasburg ni a cap altre lloc. Les tenim a l'abast aquestes garanties i, per tant, el que hem de fer és creure'ns que les tenim i que en podem disposar. Tenim aquestes garanties al Parlament, al reglament i, per tant, el que cal és posar-s'hi."

Fonts de Presidència del Parlament repliquen que JxCat sí que n'estava informada perquè asseguren que Roger Torrent va traslladar la seva decisió a Josep Costa, vicepresident primer de la mesa, sense cap oposició. També defensen que la mesura té l'aval del síndic de greuges.

 

 

ERC diu que anar a Estrasburg va ser "idea de JxCat"

En aquesta mateixa línia, el portaveu d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha lamentat les crítiques de Junts per Catalunya a la decisió de Torrent de buscar l'empara del Tribunal Europeu dels Drets Humans per la investidura de Carles Puigdemont. Segons el portaveu republicà, la mesura va ser "idea de JxCat" i ha assenyalat directament el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa.

"Es presenten al·legacions al Tribunal Constitucional i per això es vol impulsar la demanda de mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans. Abans de fer-ho públic, el president Torrent comunica la seva intenció d'impulsar-ho al vicepresident primer i membre de JxCat, Josep Costa, sense que hi hagués per part d'aquest cap mena d'oposició. I, de fet, aquesta iniciativa, i així es fa pública, és una idea de JxCat que el president ha decidit posar en pràctica. Per això estem perplexos"

Sabrià, que s'ha mostrat "perplex" per la reacció de la candidatura de Puigdemont, ha demanat que "totes les parts" de la negociació per la investidura "treballin amb el màxim rigor les propostes, que es faci amb responsabilitat i discreció, que se sigui seriós, que s'acabi amb les filtracions, els rumors i els intents de desgastar-se".

Pels republicans, això "no és seriós, ni de rebut ni just". Tanmateix, ha assegurat que els episodis de retrets "no dificulten les negociacions". De fet, totes dues formacions diuen que acabarà havent-hi govern, però ara per ara les reunions estan aturades.

 

 

Diferències a la mesa

Això ha enrarit més l'ambient ja prou carregat aquest matí entre les dues formacions. La candidatura de Puigdemont estava molesta perquè la mesa no pensava abordar la reforma de la llei de la Presidència per ampliar els supòsits d'investidura. La proposta de JxCat, registrada divendres passat en solitari, vol facilitar així la investidura a distància de Puigdemont.

Fonts de la mesa diuen que no s'ha bloquejat res perquè la petició per reformar la llei s'ha fet amb defectes de forma que haurien provocat que es rebutgés directament, i que ho podran abordar en la propera reunió.

Aquest episodi ha provocat que la trobada hagi estat més llarga del que és habitual, ha durat gairebé tres hores, amb un inhabitual recés d'uns 15 minuts.

Presentades les al·legacions al TC

El Parlament ha presentat avui les al·legacions al TC per les mesures cautelars a la investidura de Puigdemont. En l'escrit d'al·legacions afirma davant del TC que aquest tribunal "ha incorregut en una clara extralimitació de funcions" i que ha "usurpat unes funcions que no li són pròpies".

També afirma que s'han vulnerat els drets del sufragi actiu i passiu i que, per tant, desestimi la impugnació a la investidura de Puigdemont.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut