Augmenta la pressió per convèncer el 10% de britànics indecisos davant del Brexit

A menys de dos dies del referèndum de permanència del Regne Unit a la Unió Europea grans mitjans i personatges coneguts aposten per una o altra opció

RedaccióActualitzat

Queden menys de quaranta-vuit hores per a una jornada decisiva per a la Unió Europea, tant si el Regne Unit se'n va com si es queda. A mesura que s'acosta el referèndum, les enquestes són més volàtils i mostren un resultat encara molt incert. Els partidaris i els detractors del Brexit esgrimeixen els seus últims arguments per intentar convèncer els britànics a favor o en contra de marxar de la Unió Europea.

Els indecisos són un col·lectiu molt cobejat. Es calcula que encara són un 10% de l'electorat, i la resta està força equilibrada entre una i una altra opció, de manera que les últimes enquestes no són clares sobre els resultats. Els esforços de l'últim moment, per tant, poden ser decisius.

Com el debat que enfrontarà aquest dimarts al vespre l'exalcalde de Londres, el conservador Boris Johnson, ferm partidari de marxar de la Unió Europea, i el seu successor, el laborista Sadiq Khan, que defensa quedar-se. Aquest debat es farà al Wembley Arena, i el transmetrà en directe la BBC

Mitjans i personatges prenen partit

Mentrestant, els grups de comunicació que encara no s'havien posicionat ho estan fent: aquest dimarts, els diaris conservadors The Telegraph i The Times han demanat, en els editorials del dia, que la gent voti a favor del "British Exit" (Brexit), la sortida de la UE. En canvi, The Guardian, de tendència progressista, s'ha posicionat a favor de la permanència. L'economia és el principal argument pels defensors de quedar-se, mentre que la immigració ho és dels que volen marxar.

També alguns personatges populars estan aprofitant la seva fama per fer campanya en un o altre sentit. El futbolista David Beckam ha escollit aquest dimarts per expressar el seu suport a mantenir el país dins la UE, igual com ja van fer l'escriptora JK Rowling, el físic mediàtic Stephen Hawking i l'actriu Helena Bonham Carter. Pel vot contrari, s'han posicionat els actors Michael Caine i John Cleese o el cantant canadenc Brian Adams.

Opinions de pes a l'altra banda de l'oceà

Mentrestant, altres instàncies internacionals també es posicionen, amb opinions que poden pesar força a l'hora de decantar la balança. És el cas de la presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units, Janet Yellen. Segons Yellen, els inversors estan nerviosos i això pot fer que es desperti de manera abrupta "la gana pel risc" i això faci augmentar la volatilitat financera. Això, ha assegurat, "tindria significatives repercussions econòmiques" per als Estats Units i per al món sencer.

Un altre veu autoritzada, el multimilionari nord-americà d'origen hongarès George Soros, ha advertit que la lliura pot caure fins un 20% respecte el dòlar en cas de marxar de la Unió Europea. En un article publicat a "The Guardian", Soros afirma que això pot fer a alguns molt rics -com li va passar a ell el 1992 quan va aconseguir forçar la devaluació de la moneda britànica-, però que a la majoria dels britànics els farà més pobres.

Sortir de la UE, un camí llarg i no gaire clar

A pesar de l'entusiasme dels seus partidaris, la sortida de la Unió Europea planteja molts interrogants de tipus pràctic. Els tractats fixen dos anys per negociar la sortida i, passat aquest termini, si no hi ha acord, la resta d'estats membres podrien deixar caure el Regne Unit en un buit legal. Pels britànics, una alternativa és esperar i només demanar la sortida quan estigui tot lligat.  El divorci, fins i tot si és amistós, podria allagar-se, almenys, durant una dècada.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut