Santiago de Compostel·la

Augmenta el nombre d'incendis actius a Galícia, on ja s'han cremat més de 10.000 hectàrees

Després de sis dies de lluita ininterrompuda contra el foc, el nombre d'incendis a Galícia no només no disminueix, sinó que augmenta. Dimecres a la tarda es registraven 158 focs, dels quals 93 continuen actius. La superfície cremada arriba ja a les 10.000 hectàrees i hi ha set detinguts. Tot i que el president de la Xunta ha fet una crida a la calma, la gravetat de la situació ha fet que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, interrompi les seves vacances per viatjar a Galícia.

Actualitzat

Tot i el desplegament massiu de mitjans humans i materials, els incendis a Galícia no donen treva i avui s'ha assolit una xifra rècord d'incendis. Els serveis d'extinció fan front a 158 incendis, 93 dels quals cremen sense control i 65 estan controlats. Tot i això, la Conselleria de Medi Rural destaca el fet que s'ha aconseguit reduir el perímetre dels focs de més grans dimensions.

Les províncies més afectades pel foc continuen sent Pontevedra i A Corunya, amb més de 50 focs actius, tot i que a Ourense cremen amb força virulència una desena de focus. Molts dels incendis amenacen nuclis poblats i els veïns veuen amb impotència com les flames ho estan arrasant tot. Els incendis més complicats es registren a Ames, Padrón i Cée, a la província d'A Corunya, Meira, a Lugo, Melón i Coles, a Ourense i Oia i Pontecaldelas a Ponteedra.

Els focs que cremen a Galícia han fet revifar la solidaritat entre les comunitats autònomes i Portugal, que han enviat ajuda humana i material per combatre els nombrosos focs que estan arrasant la regió. Aquestes persones formen part del contingent que ha enviat el Govern Balear a Galícia, i que donaran suport a la feina que ja estan fent a la zona, unes 6.000 persones, entre brigades i patrulles, i membres de les forces armades. Espanya també ha demanat ajuda a la Unió Europea.

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, ha visitat avui Galícia per conèixer sobre el terreny l'estat dels incendis i la feina dels diversos mitjans. Narbona manté que la majoria de focs són intencionats i ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per identificar-ne els culpables i evitar que el terrorisme forestal quedi impune. A més, la Guàrdia Civil ha informat que donarà recompenses i protecció judicial a aquells que col·laborin en la detenció dels piròmans.

La Guàrdia Civil de Galícia ja ha detingut set persones per la suposada implicació en els focs i dues d'elles ja han ingressat a la presó.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut