Imatge d'arxiu de vianants a Madrid
Imatge d'arxiu de vianants a Madrid

Atreure joves als fons de pensions privats quan els salaris no permeten estalviar

Esther OrtegaActualitzat

A l'espera d'una reforma integral del sistema, que no arriba, el govern espanyol incentiva la contractació dels plans de pensió privats. Com? Llançant dos hams.

El primer implica rebaixar les comissions màximes per la gestió dels dipòsits; i el segon permet rescatar els diners aportats al cap de 10 anys, sense cap condició com l'atur o una malaltia greu com passava fins ara.

La mesura començarà a aplicar-se amb el capital ja ingressat el 2015, que, per tant, es podrà treure el 2025.

Montserrat Guillén, catedràtica d'Economia de la UB

"Amb aquesta mesura sí que es vol vèncer la por de les persones joves que veuen la jubilació a 30 o 40 anys i diuen no, jo no vull posar un pla de pensions perquè falta molt de temps. Llavors amb la possibilitat del rescat, li dius: "Home si ho necessitessis d'aquí a deu anys, si volguessis ho podries treure". Però el problema de fons de les persones més joves és el nivell de salaris que hi ha que és baix i la gent jove el que et diu és: "si jo tingués un salari més alt, podria estalviar".

La meitat dels joves entre 25 i 35 anys no poden estalviar

De fet, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística, la meitat dels joves de menys de 35 anys cobren menys de 1.400 euros bruts al mes. I precisament, aquests joves són, en part, el públic objectiu d'aquesta reforma. Les xifres evidencien la poca capacitat d'estalvi que tenen.

El sector diu que la reforma és un pedaç, que la competència ja els obliga a aplicar comissions més baixes i que el que hauria de fer el govern espanyol és enviar una carta als treballadors amb el càlcul estimat de la pensió que cobraran.

Montserrat Guillén, catedràtica d'Economia de la UB

"El sector voldria que realment es posés sobre la taula que les pensions públiques aniran a menys i que la gent agafés por per contractar els seus productes i ells haurien de fer una reflexió sobre els productes que estan oferint i oferir coses innovadores."

Íñigo Méndez de Vigo, portaveu del govern espanyol

"Aquests fons són compatibles amb les pensions públiques, un dret irrenunciable dels espanyols que impulsem des del govern espanyol amb polítiques que afavoreixen el creixement i la creació d'ocupació."

El que no canvia és la fiscalitat. I com ja passa ara, les aportacions als plans de pensions desgraven en la declaració de la renda, però, per contra, el rescat de diners es considera un rendiment del treball i paga IRPF.

Notícia relacionada: Els mileuristes, els més perjudicats de la crisi: de mitjana perden 48 euros de sou

 

ARXIVAT A:
PensionsEconomia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut