Barcelona

Atenció psicològica per als comerciants de la Rambla per superar l'atemptat

Alguns paradistes i botiguers que van viure el moment de l'atropellament massiu tenen ansietat i els experts creuen que n'hi haurà més que en patiran els efectes d'aquí a uns dies

RedaccióActualitzat

A la Rambla de Barcelona, les flors i les mostres d'homenatge ocupen cada cop més espai. El dol conviu amb els intents de recuperar el dia a dia d'aquest punt neuràlgic. Però no serà fàcil. 

Els símptomes de l'impacte emocional apareixen entre la primera i la segona setmana dels fets traumàtics. Per això, l'Ajuntament i el Col·legi de Psicòlegs han ofert als botiguers de la Rambla assistència psicològica preventiva

Jordi Sánchez, gerent de l'Institut de Serveis Socials i coordinador dels equips de psicòlegs, explica que la manera d'expressar o somatitzar aquesta experiència traumàtica pot ser molt diferent en cada persona.

 "Poden tenir símptomes de no voler parlar amb ningú, de no voler tornar al quiosc on feien el torn de tarda... això és absolutament normal. Poden tenir reaccions emocionals de por, de tristesa, de pèrdua de fe en el cas de ser creients. Poden tenir, fins i tot, reaccions fisiològiques d'opressió al pit, de retorn compulsiu d'imatges traumàtiques..."

Efectivament, alguns paradistes expliquen que senten angoixa, una pressió al pit i molta tristor. N'hi ha a qui aquest impacte emocional els impedeix fins i tot entrar al Raval, a Ciutat Vella. Dues companyes de Carlos Mario Galvis, de la pastisseria Escribà, per exemple, estan de baixa laboral des de dijous.

"És que psicològicament s'han vist molt afectades. Ho van veure de primera mà. Van veure gent, nens, entrar, córrer... Ha estat molt complicat."

El cas de Sarai Gómez, florista de la Rambla, és diferent. Va veure com la furgoneta blanca xocava contra la seva parada de flors, però ella es va salvar perquè havia entrat un moment a dins. Continua venent flors, però ara la majoria són per a les ofrenes que es fan a les víctimes. Diu que vol continuar fent la vida que feia abans de l'atemptat. 

"Hem parlat molt i hem d'estar aquí, lluitar aquí. La gent ve a comprar i estem entretinguts. Ara mateix estem bé, més endavant ja veurem."

Pilar Sata és dependenta d'una botiga de camises. Està impactada des de dijous i diu que l'ambient que ha quedat a la Rambla també és impressionant.

"No se sent gairebé res. I són les Rambles! Això també impacta. Aquesta mena de silenci dona ganes de plorar i tens un sentiment increïble."

Les improvisades ofrenes de flors, d'espelmes, d'objectes de record o de missatges escrits expressen un sentiment col·lectiu que, segons els psicòlegs, és bo i necessari.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut