País Basc

Atemptat d'ETA sense víctimes davant de la comissaria de l'Ertzaintza a Zarautz

Explosió sense víctimes a l'exterior de l'edifici de la comissaria de l'Ertzaintza a Zarautz, Guipúscoa. La policia basca creu que ha estat un atemptat d'ETA. L'artefacte, que estava format per 5 quilos d'explosius, ha fet un forat d'un metre de diàmetre a terra i ha provocat danys a la zona del garatge i els vestidors de la comissaria, al perímetre exterior de l'edifici. L'ona expansiva també ha trencat vidres als edificis més pròxims. L'acció arriba hores després de l'última operació policial contra ETA, que ha permès, de moment, la detenció al sud de França de tretze persones.

Actualitzat

Les primeres investigacions de l'Ertzaintza atribueixen a la banda terrorista ETA la col·locació de l'artefacte que ha fet explosió davant de la comissaria de l'Ertzaintza de la població guipuscoana de Zarautz. L'artefacte estava format per entre 3 i 5 quilos d'explosius que, segons ha informat el conseller de l'Interior basc, Javier Balza, podria ser amonal o amosal.

El director general de la Policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, ha precisat que els explosius havien estat col·locats a l'interior d'una olla, dins d'una motxilla. També s'han trobat restes de piles i un temporitzador. Segons sembla, les mesures de seguretat de la comissaria han evitat que els terroristes poguessin col·locar la bomba en una zona més pròxima a l'edifici.

L'atemptat no ha produït danys personals, però sí materials, i ha provocat un forat de més d'un metre de diàmetre. A més, l'ona expansiva ha danyat nombroses vivendes dels edificis del voltant de la comissaria, sobretot per la trencadissa de vidres.

L'artefacte estava col·locat en un mur exterior de les dependències policials i la zona ha estat acordonada per l'Erzaintza.

Tot i que ETA no l'ha reivindicat, la policia l'atribueix a la banda terrorista. L'últim atemptat d'ETA va ser el 10 de setembre, quan va fer explotar un artefacte davant de la delegació del Ministeri de Defensa a Logronyo. En aquella ocasió, una errada en el detonador va impedir una explosió de gran magnitud.

La condemna de l'Ajuntament de Zarautz

La Junta de Portaveus de Zarautz, reunida d'urgència, ha consensuat un text de condemna de l'atemptat en què expressa la seva "solidaritat i suport" a l'Ertzaintza i a tots els veïns afectats per l'explosió. L'alcalde, Jon Urien (EA), acompanyat pels portaveus de tots els grups municipals, ha llegit el comunicat en què es denuncia "l'intent d'ETA de seguir present en la vida dels bascos tot i les reiterades crides fetes perquè abandoni les armes i desaparegui".

Després de defensar les vies pacífiques i democràtiques com a únic camí per avançar en la "normalització política" del País Basc, l'Ajuntament de Zarautz ha convocat una concentració silenciosa aquest vespre davant del consistori per "denunciar el terror i exigir a ETA que desaparegui d'una vegada per sempre".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut