Emmanuel Macron i Marine Le Pen durant els mítings d'aquest dilluns (EFE)
Emmanuel Macron i Marine Le Pen durant els mítings d'aquest dilluns (EFE)

Atacs mutus entre Macron i Le Pen en mítings multitudinaris

La candidata del Front Nacional ha presentat el seu rival com "l'adversari del poble"

RedaccióActualitzat

La candidata ultradretana a les presidencials franceses, Marine Le Pen, ha presentat aquest dilluns el seu rival de la segona volta, el socioliberal Emmanuel Macron, com "l'adversari del poble", que es mou "per l'interès dels diners", i com el delfí de l'actual cap d'estat, el socialista François Hollande.

En un míting multitudinari davant de milers de persones a Villepinte, Le Pen ha explicat sobre Macron que "la seva ambició no és servir els interessos dels francesos, sinó els interessos dels diners". Després de recordar el seu passat de banquer de negocis i de ministre d'Economia d'Hollande durant dos anys, entre l'agost del 2014 i l'agost del 2016, ha insistit en els vincles que hi ha entre els dos homes i ha demanat als electors que els enviïn "a la seva oficina de negocis" perquè "els francesos no podem aguantar més".

Al·ludint a un dels discursos més famosos d'Hollande en la campanya presidencial del 2012, en què va dir que el seu veritable adversari era el sistema financer, Le Pen ha acusat Macron de ser l'adversari del poble.

"L'adversari del poble segueix sent el món de les finances. Però, aquesta vegada, té un nom, un rostre, un partit. El projecte del nostre adversari atempta contra el nostre lema de llibertat, igualtat i fraternitat."

Ha advertit que, si Macron guanya a la segona volta, diumenge que ve, el resultat serà "una França en què la inseguretat serà general i el terrorisme islamista serà una plaga a la qual els francesos s'hauran d'acostumar". Le Pen ha confirmat que, si és ella la que guanya, nomenarà com a primer ministre el sobiranista de dretes Nicolas Dupont Aignan, candidat que va obtenir una mica menys del 5% en la primera volta del 23 d'abril i amb qui dissabte va signar una aliança.

En referència a Aignan, ha comentat: "Ara formem la gran aliança patriota i republicana", i ha dit que Macron "no s'atreveix a dir a qui nomenarà" com a primer ministre "per no espantar els francesos". Segons Le Pen, l'aposta del candidat centrista és la que va ser l'anterior presidenta de la patronal, Laurence Parisot.

Le Pen ha avançat que, en cas d'arribar a l'Elisi, el seu serà "un govern d'unitat nacional" i "no serà el govern de la continuïtat, sinó del canvi; no serà el de la paraula, sinó el de l'acció i, sobretot, no serà el govern de la casta, sinó el de tots els francesos".

La resposta de Macron

El candidat socioliberal a les presidencials franceses, Emmanuel Macron, ha respost a les acusacions de Le Pen, a qui ha qualificat d'"anti-França", i ha advertit que, si guanya ella, els conduirà a l'"enfonsament" del país.

En un multitudinari míting a París, Macron ha llançat diversos atacs contra la líder del Front Nacional, que ha acusat de "treure profit del descontentament i viure'n", i a qui ha retret la "incapacitat per respondre a les dificultats dels francesos". Ha explicat que el que està en joc en la segona volta, diumenge que ve, és "la lluita entre una França patriòtica, exigent, reformadora, eficaç i justa" amb "una Europa que protegeixi" i "una França reaccionària, nacionalista, que només aporta com a solució el replegament, l'odi".

També ha precisat que, si s'apliqués el programa del seu contrincant, per exemple, per abandonar la moneda única europea, els francesos "no en sortiran indemnes":

"El Front Nacional és el partit de l'anti-França, perquè el que defensa és l'enfonsament ineludible del que s'ha construït, de França, de la seva grandesa. El projecte de Le Pen i del Front Nacional condueix a la guerra econòmica, a la misèria i, finalment, a la guerra."

Macron, en termes més generals, ha explicat que vol canviar Europa, i ha afegit: "Però només la canviarem si som forts, si som creïbles." El candidat socioliberal ha apuntat: "Volem una Europa forta perquè tindrem una França forta."

Sobre la política familiar, ha afirmat que preservarà el matrimoni homosexual, però que no legalitzarà els ventres de lloguer "en nom de la dignitat de la persona humana i del cos de la dona", i ha fet diverses al·lusions a la ministra d'Ecologia, la socialista Ségolène Royal, afirmant que mantindrà la seva política en matèria mediambiental i de transició energètica.

Anar al contingut