ANÀLISI

Astèrix i els pictes

Una nova aventura dels gals irreductibles i la primera després de la jubilació d'un dels seus creadors, el dibuixant Albert Uderzo, que va assumir la continuïtat del projecte després de la mort del guionista René Goscinny. Per primera vegada en la història, un nou tàndem de dibuixant i guionista assumeix la creació d'un personatge famós com és el cas d'Astèrix el gal. Els escollits, després de superar un càsting ferotge, són Jean-Yves Ferri i Didier Conrad, que signen el primer lliurament d'aquesta nova etapa.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

Una visita als pictes, els guerrers de les antigues terres d'Escòcia, agrupats en clans i batejats pels romans amb aquest nom que volia dir "els homes pintats", és la recuperació pública d'un personatge, Astèrix el gal, que semblava condemnat a la desaparició després de la mort d'un dels seus creadors i la jubilació de l'altre.

 

El guionista René Goscinny i el dibuixant Albert Uderzo creen aquest popular llogaret ple d'irreductibles gals l'any 1959. És una història més pensada per a la seva revista "Pilote", però l'èxit els supera i concedeix plena autonomia a Astèrix, Obèlix, Idèfix que es converteixen en un fenomen de masses. L'any 1967 arriben a tirades d'un milió d'exemplars i el 1974 salten al cine.

 

La mort sobtada de Goscinny posa a la corda fluixa el projecte, que es va anar mantenint en lenta davallada fins que la qualitat dels últims guions, assumits per Uderzo, va posar el projecte a la vora de la desaparició. Però després de la jubilació del dibuixant, l'editorial Hachette, propietària de Les Éditions Albert René, engega un càsting secret (amb clàusules de confidencialitat incloses) per aconseguir trobar dos bons substituts dels originals. Finalment, els escollits són el guinista Jean-Yves Ferri i el dibuixant Didier Conrad, nascuts tots dos el mateix any que el personatge a qui han de donar nova vida i que, amb la benedicció d'Uderzo i de la filla de Goscinny, emprenen un nou capítol d'aquesta aventura. Són el primer equip creador que dóna vida a un personatge quan un dels seus creadors encara és viu.

 

"Astèrix i els pictes", l'edita Salvat, en cinc llengües: català, castellà, basc, gallec i bable (les dues primeres també en e-book). Amb els clans escocesos, els kilts, els tatuatges ètnics, el monstre del llac Ness, l'aigua de malta i els elements clàssics --els romans, els menhirs, la poció màgica-- s'aconsegueix donar una nova embranzida als herois gals que, després de superar lectures de prova d'experts i de seguidors fidels i ara el llançament a nivell mundial, semblen tenir una llarga i renovada vida per endavant.

Anar al contingut