Assemblea multitudinària de pagesos per decidir com fer front a les hipotètiques expropiacions d'Eurovegas

Eurovegas ha suscitat una de les assemblees de pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat més concorregudes dels últims temps: un centenar d'agricultors s'han aplegat a la seu de Can Comes, al Prat de Llobregat, per parlar-ne.
Assemblea multitudinària de pagesos per decidir com fer front a les hipotètiques expropiacions d'Eurovegas
El Prat de Llobregat

Assemblea multitudinària de pagesos per decidir com fer front a les hipotètiques expropiacions d'Eurovegas

Eurovegas ha suscitat una de les assemblees de pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat més concorregudes dels últims temps: un centenar d'agricultors s'han aplegat a la seu de Can Comes, al Prat de Llobregat, per parlar-ne.
ACN Actualitzat
La seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, el mas de Can Comes del Prat de Llobregat, amb una pancarta contra Eurovegas a la porta (Foto: ACN)

Un centenar d'agricultors s'han aplegat a la seu de Can Comes per parlar sobre l'Eurovegas. (Foto: ACN)

Eurovegas ha suscitat una de les assemblees de pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat més concorregudes dels darrers temps: un centenar d'agricultors s'han aplegat a la seu de Can Comes, al Prat, per parlar-ne. Els convocava Unió de Pagesos, que s'hi oposa i, segons ha assegurat un dels seus dirigents comarcals, Lluís Parés, es reuneix periòdicament amb el Departament de Territori. Parés ha donat per fet que els terrenys on hipotèticament s'ha de fer el complex seran adquirits mitjançant unes expropiacions que farà un consorci de Generalitat i ajuntaments. Davant d'això, els agricultors han debatut com fer front al procés, sense acordar una postura sobre el complex.

"Quedo impressionat per aquesta assemblea, com no n'havia vist cap des de fa temps", ha manifestat Ismael Santoja, cap de l'oficina d'Agroxarxa a la seu d'UP a Sant Boi de Llobregat, una de les majors de la comarca. L'escoltava un centenar de pagesos que s'han aplegat durant més de dues hores, des de les set del vespre, a la masia de Can Comes per parlar del projecte que, si s'instal·la al delta del Llobregat, pot suposar el final de moltes de les seves explotacions.

Santoja i els dirigents d'UP que han convocat els agricultors han donat per fet que, si es fa el complex, els terrenys del Parc Agrari on s'ha d'erigir seran adquirits mitjançant expropiacions. Santoja ha negat que ja s'hagi firmat cap compra-venda de terrenys a pagesos per part d'intermediaris. Sí que hi ha hagut alguns acords orals amb agricultors de Sant Boi de Llobregat, ha admès aquest tècnic, però no s'ha arribat a firmar cap contracte d'arres, ha assegurat.

Lluís Parés, un veterà membre d'UP i activista contra Eurovegas, ha assegurat a més que el govern també els ha explicat que les expropiacions serien el mecanisme d'adquisició dels terrenys. Parés ha dit que el sindicat agrari ha fet dues reunions amb el secretari de Territori, Damià Calvet, que és qui va guiar pels terrenys del delta als executius de Las Vegas Sands en la seva última visita, i una amb el mateix conseller, Lluís Recoder, la setmana passada.

En aquestes trobades Calvet hauria dit als representants d'UP, sempre segons Parés, que la intenció de la Generalitat és expropiar els terrenys abans de requalificar-los. La base legal de l'expropiació seria la declaració del projecte d'interès públic. Un consorci format per la Generalitat i els ajuntaments afectats seria l'encarregat d'aquestes expropiacions i de donar llicències a les noves activitats vinculades a Eurovegas.

Amb aquesta base els pagesos han dedicat bona part de la trobada a discutir com organitzar-se per fer front a les expropiacions i treure'n el màxim partit.

Vendre o no vendre?


Però els moments més tensos de l'assemblea s'han viscut quan els agricultors han discutit sobre la idoneïtat del projecte. La postura dels dirigents d'UP és clara des de fa temps: el sindicat majoritari al Parc Agrari i impulsor d'aquest ens, creat el 1998 per protegir l'espai d'agricultura periurbana que queda a la comarca, s'hi ha declarat contrari. Així ho ha recordat el coordinador nacional d'UP, Joan Caball. Els pagesos més joves, que aposten pel futur de l'activitat agrícola, els donen suport, així com bona part dels pagesos més grans. Però altres pagesos, d'edat més avançada, han expressat en la trobada el seu desig de vendre unes terres que, han sostingut, no els basten per viure'n.