Cordó policial prop del domicili on han trobat morts el periodista i la seva parella, a la localitat de Velka Maca
Cordó policial prop del domicili on han trobat morts el periodista i la seva parella, a la localitat de Velka Maca
Bratislava

Assassinat un periodista eslovac que investigava casos de frau fiscal i corrupció

Jan Kuciak i la seva parella han aparegut morts a casa seva

RedaccióActualitzat

Eslovàquia està consternada per l'assassinat del periodista Jan Kuciak, conegut per les investigacions sobre frau fiscal i corrupció.

Kuciak i la seva parella han aparegut morts al seu domicili, prop de Bratislava. El reporter, de 27 anys, treballava per al portal de notícies Aktuality.sk. Ell hauria rebut un tret al pit, i la seva companya, al cap. El crim hauria passat en algun moment entre dijous i diumenge.

El cap de la policia eslovaca, Tibor Gaspar, no ha dubtat a qualificar de "doble assassinat" els fets i a vincular-los a la feina de l'informador:

"Per la informació que tenim, sembla que el més probable és que el mòbil estigui relacionat amb la feina d'investigació del periodista."

Axel Springer, empresa editora propietària del portal, ha condemnat el "cruel assassinat", mentre que Reporters sense Fronteres s'ha declarat "en xoc" pels fets:

 

 

També el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha demanat justícia i respecte per la llibertat de premsa:

 

 

L'últim article de Kuciak es va publicar el 9 de febrer i tractava del suposat frau fiscal al voltant d'un complex d'apartaments de luxe a Bratislava.

El cas va provocar, el 2017, un seguit de protestes per exigir la dimissió del ministre de l'Interior, Robert Kalinak, que estaria relacionat amb el promotor immobiliari Ladislav Basternak, investigat per frau fiscal. Tots dos han negat qualsevol irregularitat.

El líders polítics del país, on govern Direcció-Socialdemocràcia, han rebutjat l'assassinat. El primer ministre, Robert Rico, ha assegurat que es podria tractar d'un crim sense precedents:

"Si es demostra que la mort d'aquest periodista d'investigació està connectada amb la seva feina, seria un atac sense precedents a la llibertat d'expressió i a la democràcia a Eslovàquia."

A Eslovàquia hi ha dos periodistes d'investigació desapareguts, un des de fa deu anys, i l'altre, des del 2015.

Catorze redactors en cap de publicacions eslovaques han emès un comunicat en què reclamen al govern que s'investigui el cas i que creï les condicions perquè els periodistes puguin treballar amb seguretat.

Notícia relacionada: Assassinada la periodista maltesa que va denunciar l'illa com a paradís fiscal

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Unió Europea
Anar al contingut