Istanbul

Assassinat a Turquia el periodista i defensor de la comunitat armènia Hrant Dink

El periodista i escriptor turc Hrant Dink, un dels intel·lectuals que ha defensat amb més vigor la comunitat armènia fins al punt de ser jutjat diverses vegades per parlar de genocidi, ha estat assassinat. Li han disparat quan sortia de la seu del setmanari que dirigia, l'única revista armènia a tot el país, a Istanbul. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha qualificat l'assassinat d'un atemptat contra la llibertat d'expressió i ha anunciat que s'han detingut tres persones en relació amb l'atac. La reacció tampoc s'ha fet esperar als carrers d'Istanbul, on milers de persones s'han manifestat contra l'assassinat.

Actualitzat
Hrant Dink, de 52 anys, havia estat jutjat diverses vegades per les seves referències al genocidi armeni, i fins i tot va ser condemnat a sis mesos de presó condicional per "insultar la identitat nacional turca". Les autoritats turques consideren que les matances d'armenis, la mort de més d'un milió de membres d'aquesta comunitat durant la Primera Guerra Mundial, no són un genocidi i en el seu codi penal dir el contrari està tipificat com a delicte.

El periodista d'origen armeni ha mort davant del setmanari "Agos", del qual era editor, després de rebre quatre trets i agonitzar durant gairebé una hora. Al lloc dels fets s'han reunit nombrosos armenis i companys de professió per aplaudir en honor seu i en repulsa per l'assassinat. En el seu últim article, titulat "El colom temerós de la seva situació espiritual", Dink comentava que havia rebut nombroses cartes amenaçadores i que havia sol·licitat ajuda al fiscal de l'estat però que no havia obtingut resposta.

Es creu que la mort de Dink podria tirar per terra tots els intents de reconciliar els turcs i la seva minoria armènia, que actualment compta amb unes 70.000 persones. El crim arriba just en un moment crucial per a Turquia, en ple procés per aprofundir en la seva democratització.

Milers de persones han sortit aquest divendres a la nit als carrers d'Istanbul per manifestar el seu rebuig davant la mort del periodista.
Anar al contingut