Barcelona

Assagen amb èxit la primera prova analítica per detectar l'Alzheimer quan encara no hi ha símptomes

Es tracta d'una prova revolucionària en la lluita contra l'Alzheimer, que fins ara només es pot diagnosticar fent tests de memòria i entrevistes, fet que endarrereix el diagnòstic i, per tant, el dany cerebral ja està molt avançat i és irreversible. La prova podria estar disponible el 2015.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Pas important per la detecció de l'Alzheimer. L'Hospital Clínic, el Sant Pau i la Fundació Maragall participen en un projecte a escala internacional que ja assaja amb èxit la que serà la primera prova analítica per detectar la malaltia, fins i tot quan el pacient encara no presenta símptomes.

La prova consisteix en una punció lumbar. S'extreu una mostra del líquid que envolta la medul·la espinal i el cervell, i al laboratori es busquen els marcadors que determinen si el pacient té Alzheimer. Es poden trobar quan els signes són lleus o inexistents. Un canvi gegantí en la detecció d'aquesta malaltia, ja que fins ara el diagnòstic era clínic, després de molts tests de memòria i entrevistes. I normalment es pot afirmar amb seguretat que hi ha Alzheimer quan la malaltia ja està molt avançada. La detecció precoç és bàsica, segons els experts, perquè els assajos demostren que  els tractaments que s'apliquen en fases massa tardanes no tenen un efecte. Per tant, si no es troba la manera de fer diagnòstics abans, tampoc es trobaran tractaments efectius.

Es preveu que l'any 2015 ja es podrà començar a fer aquesta prova a malalts que en tenen els primers símptomes, i, en el cas que el diagnòstic es confirmi, es pugui aplicar un tractament molt més precoç. S'espera que a la llarga també es pugui fer aquesta mateixa prova per al Parkinson o per a altres malalties neurodegeneratives.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut