Madrid

Askatasuna es mobilitza al País Basc contra la il·legalització de Jarrai tot i la prohibició de Garzón

El fiscal de l'Audiència Nacional Carlos Bautista ha demanat al jutge Baltasar Garzón que prohibís les mobilitzacions al País Basc i Navarra previstes per aquest dijous mateix en protesta per la sentència que declara "terrorista" Jarrai. La decisió s'ha pres en considerar que darrere d'aquesta convocatòria hi ha l'organització il·legal de presos d'ETA Askatasuna. Però finalment les marxes s'han fet. Amb tot, el fiscal no ha demanat cap mesura contra els actes convocats també pel sindicat LAB. A més, hi ha hagut alguns actes de kale borroka. D'altra banda, PNB, EA, Ezker-Berdeak i Aralar han demanat a la societat que es manifesti per exigir que s'arxivi la causa contra Ibarretxe per reunir-se amb Batasuna.

Actualitzat
La fiscalia ha considerat que darrere de la convocatòria hi ha l'organització Askatasuna, les activitats de la qual van ser declarades il·lícites. El fiscal Carlos Bautista ha fet aquesta sol·licitud a Garzón després d'estudiar els informes policials encarregats arran de l'associació de víctimes Dignidad y Justicia, que van demanar la prohibició de la manifestació convocada pel portaveu d'Askatasuna, Juan María Olano, que està processat en la causa en la qual s'investiga aquesta organització i que, a més, està imputat en la que investiga la relació entre ETA i Batasuna.

El fiscal afirma que Askatasuna està darrere d'aquesta convocatòria basant-se en l'informe de la Guàrdia Civil en el qual s'adjunta una fotografia d'Olano i d'un altre dirigent d'Askatasuna, Julen Larrinaga, presa a Usurbil, a Guipúscoa, convocant "de forma directa i personal" una jornada de mobilització per avui i on "figura una pancarta que recull amb tota claredat el logo i l'emblema d'Askatasuna".

A més, l'Ertzaintza ha detingut tres joves després que dos d'ells s'han encadenat a la tanca que envolta l'exterior del Parlament basc en suport a les organitzacions de l'esquerra abertzale declarades terroristes pel Tribunal Suprem. Els ertzaines han intentat tallar amb unes tenalles els cadenats, però en no aconseguir-ho han hagut de demanar una nova eina amb la qual sí que han aconseguit deslligar els joves.

Durant més d'una hora, els concentrats davant dels encadenats han dedicat crits contra l'estat espanyol i del PNB i a favor de les organitzacions Jarrai, Haika i Segi, i per la llibertat del pres Iñaki de Juana Chaos.

Després han començat les mobilitzacions, que s'han fet tant a Bilbao com a Sant Sebastià, en què han participat 400 persones sota el lema "Endavant la joventut independentista". No hi ha hagut aldarulls.

En canvi, coincidint amb les mobilitzacions, sí que hi ha hagut aldarulls en diferents poblacions del País Basc on s'han produït alguns actes de kale borroka. D'una banda, un grup de joves ha intentat calar foc a un autobús a la població biscaïna de Guetxo. Els joves han travessat un contenidor al mig del carrer i l'han cremat per obligar l'autobús a aturar-se. Després de fer baixar tots els passatgers, han intentat cremar el vehicle, però han fugit en veure que arribava l'Ertzaintza.

PNB, EA, EB i Aralar, per l'arxivament de la causa contra Ibarretxe

Els partits PNB, EA i EB i Aralar han animat la societat basca a participar a la manifestació convocada dilluns que ve a Bilbao en suport del lehendakari Ibarretxe i per exigir que s'arxivi la causa oberta contra ell per haver-se reunit amb Batasuna.

Representants d'aquestes formacions han instat la societat basca a "defensar el principi democràtic bàsic" de l'acció política "davant de la criminalització del diàleg".
Anar al contingut