Barcelona

Artur Mas subratlla que els catalans volen decidir el seu futur en convivència però també "en llibertat"

Artur Mas ha afirmat que les aspiracions de Catalunya a la llibertat i al màxim autogovern no són noves. L'endemà del discurs del rei Joan Carles, Mas ha assegurat que els catalans volen decidir el seu futur en bona convivència, i també en llibertat. Mentrestant, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que, si hi ha cap proposta des de l'Estat, es posi damunt la taula. Mas i Junqueras han fet aquestes declaracions en l'ofrena a la tomba de Francesc Macià amb motiu del 80è aniversari de la seva mort.

RedaccióActualitzat

El discurs del rei Joan Carles, que aquest dimarts va obrir la porta a una reforma constitucional, marca els actes d'homenatge a l'expresident Francesc Macià, mort avui fa vuitanta anys. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que Catalunya sempre ha estat partidària de la convivència, i també de la llibertat. Mas ha remarcat: "Aquesta voluntat de Catalunya d'aspirar a la seva llibertat, d'aspirar al màxim autogovern possible en cada moment de la seva història, no és d'ara. Això fa temps que és de la mateixa manera". El cap del govern ha afegit: "Nosaltres el que demanen és que s'escolti la veu del poble de Catalunya, que s'escolti amb atenció i que s'escolti amb respecte. Aquesta veu molt majoritària del poble de Catalunya, expressada fa poc en uns acords polítics molt importants, reclama poder decidir el nostre futur col·lectiu, no en contraposició ni amb baralla amb ningú, sinó amb bona convivència".

Junqueras: "Som partidaris de respectar les opinions dels pobles sobirans"

Esquerra Republicana de Catalunya, encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras, ha estat la formació més matinera a l'hora de fer l'ofrena. Junqueras ha negat que hi hagi cap acord perquè Esquerra entri al govern d'Artur Mas de manera immediata. També ha comentat el missatge institucional del rei. Junqueras ha reptat l'Estat perquè presenti propostes alternatives: "Nosaltres som partidaris del diàleg sempre, amb tothom i a tot arreu. Som partidaris de respectar les opinions dels sobirans, i, sobretot, som partidaris de respectar les opinions dels pobles sobirans. Per això volem anar junts a les urnes i decidir el futur del nostre país tots junts". Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha demanat que es respectin les aspiracions del poble de Catalunya.

Pel cementiri de Montjuïc hi han desfilat, com cada any, representants de les institucions catalanes i de diferents partits. La cita d'aquest dimecres marca la temperatura política de l'any que s'acaba. I aquest 2013, a diferència de l'anterior, arriba al final amb els deures fets. El govern ja ha revelat la data i la pregunta de la consulta, com estava previst en el pacte de governabilitat que CiU va firmar amb Esquerra Republicana de Catalunya per aquestes dates.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut