Barcelona

Artur Mas ja pensa en el camí per convertir CDC en la "casa gran del catalanisme"

El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas, aprofitarà la tranquil·litat d'una agenda política sense eleccions per reflexionar sobre el rumb ideològic que ha de prendre la seva formació en els pròxims anys. Mas ha anunciat pel novembre una conferència en què establirà el full de ruta a seguir per exercir el paper de "casa gran del catalanisme".

Actualitzat
Rellançar CiU com la "casa gran del catalanisme", aquesta és la idea d’Artur Mas que entronca amb la del “pal de paller” que va voler encarnar la CiU de Jordi Pujol. La presentació solemne de les línies mestres que caracteritzaran la CiU del segle XXI la farà el mateix Mas en una conferència, a l'estil de la que va pronunciar al Palau de Congressos de Catalunya el novembre del 2005, quan va apostar per refundar l'estat de benestar introduint elements de competitivitat i defensant el concepte del "dret a escollir" els serveis socials per part ciutadana.

La conferència, anunciada per Mas després de la reunió de l'executiva de CDC, coincidirà aproximadament amb el primer aniversari del nou govern tripartit encapçalat per José Montilla, sorgit de les eleccions de novembre del 2006. Per Mas, el projecte de rellançar CiU com la casa gran del catalanisme no implica presentar-se com "l'única casa", però sí erigir-se com la "gran força capaç d'aglutinar gent de sensibilitats diferents que anteposen el seu sentiment catalanista per davant de qualsevol altra ideologia".

Mas ha explicat que "evidentment" el concepte de "casa gran del catalanisme" que pretén representar CDC és extensiu a CiU, si bé és conscient que "pels dirigents d'Unió, aquest no és el principal concepte que ells defensen". "És veritat que ells no se senten identificats prioritàriament amb aquesta definició", ha dit Mas, que considera que, en qualsevol cas, Unió pot sentir-se "acollida" dins d'aquest concepte. "Ells ho defensaran probablement d'una altra manera, però no necessàriament han de sentir-se incòmodes dins d'un gran espai com aquest, en el qual ells també hi són, encara que no siguin els protagonistes principals", ha assegurat.

Mas ha subratllat que "CDC sí que té aquesta funció d'aglutinar al màxim de gent possible al voltant d'una determinada idea de país". A la reunió del consell nacional de CDC del 30 de juny passat, Mas va donar el tret de sortida a un procés de debat intern en el seu partit sobre com erigir-se en casa gran del catalanisme.

Mas ha encarregat al secretari executiu d'autogovern de CDC, Francesc Homs, coordinar el debat ideològic sobre la redefinició de Convergència, que estarà oberta a aportacions no només de quadres i militants, sinó també de personalitats externes al partit que puguin "enriquir" el debat.

En el pròxim consell nacional, després de les vacances d'estiu, es presentarà un pla de treball, que suposarà crear una comissió delegada del propi consell nacional, coordinada per Homs i en què s'integrarien dirigents de "totes les sensibilitats" del partit, així com persones externes a CDC.

La labor de la comissió seria estructurar totes les aportacions que es plantegin, amb vista a elaborar la ponència ideològica que es votarà al congrés de Convergència previst pel 2008. D'altra banda, Mas ha explicat que en el primer semestre del 2007 es van registrar 904 nous militants a CDC, xifra que ha comparat amb les 803 altes produïdes tres anys enrere, després de la formació del primer govern tripartit.
Anar al contingut