Barcelona

Artur Mas ja és el 129è president de la Generalitat

L'última setmana de l'any ha arrencat amb la presa de possessió d'Artur Mas com a 129è president de la Generalitat. L'acte solemne ha començat puntual al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat amb un discurs del president sortint, José Montilla. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha llegit l'acte de nomenament i, tot seguit, Montilla li ha imposat la medalla d'honor de la presidència que l'ha convertit en el 129è president de la Generalitat. Ja president, Mas ha dit que se sent "un constructor del seu país". Artur Mas ha sortit al balcó del palau i ha estat aclamat per desenes de simpatitzants. L'acte ha acabat a la una amb la tradicional recepció al pati dels Tarongers. Dimecres que ve prendran possessió del càrrec la resta de membres del nou govern.

Actualitzat
Artur Mas és oficialment president de la Generalitat. El seu periple fins al palau, iniciat fa vuit anys, quan es va postular com a delfí de Jordi Pujol, s'ha acabat amb l'últim acte que el separava de la seva fita: la presa de possessió del càrrec de president.

Montilla imposa la medalla a Mas

L'acte, amb tota la solemnitat que li correspon, ha començat a les 12 del migdia al Saló Sant Jordi amb un breu discurs del president sortint, José Montilla, en què ha subratllat que "com més humil ets més força tens per defensar la dignitat d'aquells a qui representes". El president sortint, amb l'atenta mirada del seu últim govern, ha fet seva una cita de Jaume Vicens Vives per plasmar els seus desitjos pel país. Ha dit que a partir d'ara treballarà amb l'objectiu que la societat catalana "visqui més preocupada pel fer que pel ser", i deixi enrere "pors i recels atàvics" i els tradueixi en "esperança i energia positiva".

Després, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha llegit el decret de nomenament i Mas ha promès el càrrec. Tot seguit, i malgrat que el protocol no l'obligava a fer-ho, Montilla ha imposat la medalla d'honor de la presidència a Mas, tal com va fer Pasqual Maragall amb el mateix Montilla.

Mas ja és president

Ja com a president, Artur Mas ha fet un discurs en què ha dit que, a la vida, ha fet dues coses realment importants. Una, haver conegut la seva dona, Helena Rakosnik fa trenta anys, i, l'altra, "haver esdevingut president de la Generalitat". Mas també ha comentat que ara se sent en deute amb el país. "Tinc més deures per complir que drets per reclamar", ha dit.

Artur Mas ha comentat que se sent "un constructor del meu país, de la nació catalana" i ha desitjat "la plenitud nacional per a Catalunya", tot i que ha ressaltat que aquesta no és una feina per a impacients, sinó una missió que s'ha de complir a llarg termini, ja que ara la prioritat és lluitar contra la crisi.

Després de recordar el seu pas per la Generalitat fa deu anys com a conseller en cap en els governs de Jordi Pujol, Mas ha destacat que no se sent que retorni al palau, sinó que arriba "amb un bagatge personal que no tenia" quan va presentar la seva candidatura a la presidència el 2003. "Pasqual Maragall va dir que havia creuat la plaça. Jo per arribar a la presidència de Catalunya he creuat Catalunya moltes vegades." Malgrat aquesta experiència, Mas és conscient de les dificultats, pors, confusió i interrogants que viuen els catalans, però ha apel·lat a l'optimisme per indicar que "Catalunya està plena d'esperances".

Per exemplificar com pensa dirigir la seva presidència, Artur Mas ha recorregut a la frase que té escrita en una roda de timó que li va regalar un amic i que portarà al seu despatx, acabat d'estrenar, al Palau de la Generalitat: "Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra."

Montilla marxa

Un cop acabat l'acte, Mas ha acomiadat Montilla. L'ha acompanyat fins a l'entrada principal del palau i s'han desitjat sort mútuament. A l'exterior se sentien crits de "Mas, president". Montilla ha pujat al seu cotxe oficial i ha abandonat el palau. Montilla disposarà d'una oficina a la Diagonal, a pocs metres de la que ocupa Pasqual Maragall i no gaire lluny de la de Jordi Pujol.

El nou president surt al balcó del palau

Un cop Montilla ha marxat, Artur Mas i la seva dona Helena han sortit al balcó del palau per saludar les desenes de simpatitzants que s'han aplegat a la plaça de Sant Jaume. Mas, que ha aparegut al balcó igual que Maragall per ser aclamat com en les ocasions en què hi ha hagut un relleu històric, ha adreçat unes paraules als seus seguidors i els ha dit que té una gran feina per fer, que és donar "un bon servei al meu país". Al balcó també hi han sortit Jordi Pujol, Núria de Gispert i Antoni Duran Lleida. Autoritats i assistents han cantat, de forma espontània, "Els segadors".

Brindis al Pati dels Tarongers

L'acte ha continuat al pati dels Tarongers, on les dues màximes autoritats del país, Artur Mas i Núria de Gispert, s'han fet una foto i han brindat amb cava. En la tradicional recepció al pati dels Tarongers s'hi han aplegat tots els convidats fins cap a la una del migdia, quan ha acabat la cerimònia de presa de possessió d'Artur Mas. Finalment, Mas ha baixat a peu de carrer per saludar els simpatitzants que s'han reunit a la plaça de Sant Jaume.

700 convidats

Uns 700 convidats han seguit l'acte en directe, entre ells membres del govern sortint, els integrants de la mesa del Parlament, líders polítics i personalitats del món diplomàtic instal·lades a Barcelona.

Per la seva banda, Convergència i Unió ha aplegat a la plaça de Sant Jaume desenes de simpatitzants, que no han parat de cridar "Mas, president", per repetir imatges que només s'han produït els dies de preses de possessió amb relleu històric, com la de Pasqual Maragall.

Les incògnites del nou govern

El mateix dia de la presa de possessió del càrrec de president de la Generalitat, es tanca el parèntesi que s'ha imposat durant Nadal i Sant Esteve i Artur Mas ha d'acabar de decidir la composició del nou govern, que vol tenir tancada dimecres, el dia en què els membres del nou govern prendran possessió dels seus càrrecs.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut