Barcelona

Artur Mas: "Em declaro innocent"

L'expresident de la Generalitat no reconeix ser culpable del delicte de desobediència, sinó responsable d'haver escoltat la gent que demanava una consulta

Actualitzat

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquest dimarts ser el màxim responsable de l'organització de la consulta sobiranista del 9-N. Entrevistat per Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio" l'endemà de conèixer-se que la fiscalia li demana 10 anys d'inhabilitació, Mas ha negat que sigui culpable d'una "estratègia de desafiament complet i efectiu", com diu l'escrit del fiscal:

"Jo em declaro innocent. Ni la Irene Rigau, ni la Joana Ortega ni en Francesc Homs ni jo mateix som culpables d'això que es diu. No som culpables ni de desobeir ni d'un delicte de no sé què: som responsables, que és molt diferent. Responsables, primer, d'haver escoltat un munt de gent que ens demanaven a peu de carrer una consulta sobre el futur de Catalunya, recordi, milions de persones, no era una anècdota."

"Segon, som responsables d'haver convertit aquell clam del carrer en unes eleccions anticipades, el novembre del 2012. Tercer, som responsables d'administrar un resultat electoral que ens va donar un mandat claríssim, superior de dos terços, a favor de la consulta i del referèndum. I quart, d'haver traduït en fets concrets la demanda a les urnes i al carrer que ens havia fet la gent de manera civilitzada i democràtica."

"Un servei a la democràcia"

Artur Mas està convençut que les penes a les qual s'enfrontaran els responsables de la consulta no es limitaran a les que ha fet la fiscalia. Segons Mas, les acusacions particulars personades, Manos Limpias i Vox, segur que demanaran també penes de presó per presumpte malbaratament de fons públics.

L'expresident ha dit que no vol que hi hagi crides a la rebel·lió per manifestar-se al carrer i encara menys per intentar evitar, per la força, la celebració del judici, que es preveu que sigui d'aquí a un any, però sí que espera que serveixi per "obrir els ulls de la gent" i que ajudi a "eixamplar la base sobiranista" a Catalunya.

Tot i que no ha negat la possibilitat que el tribunal els doni la raó, Mas s'ha mostrat disposat a portar-ho a la justícia europea en cas de condemna. L'expresident ha afirmat que es planteja aquest procés com "un servei":

"No pot ser que estiguem asseguts al banc dels acusats simplement per haver deixat parlar la gent i que aquesta expressió fos en forma de vot. En algun punt d'aquest procés judicial algú ens podrà donar la raó, i si algú ens dóna la raó haurem fet un servei a la democràcia."

Dues diferències entre el 9-N i el referèndum del 2017

Preguntat per les diferències entre la consulta que es va celebrar el 9-N del 2014 i el referèndum proposat pel seu successor, Carles Puigdemont, Mas ha afirmat que n'hi ha d'haver almenys dues de grans. La primera és que la pregunta haurà de ser única, i exigirà un sí o un no com a resposta. I la segona, que haurà de tenir "conseqüències jurídiques immediates", és a dir, haurà de ser jurídicament vinculant. 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut