Barcelona

Artur Mas, condemnat a 2 anys d'inhabilitació per a càrrecs públics pel 9-N

El TSJC condemna Ortega a 21 mesos d'inhabilitació i Rigau, a 18 mesos per desobediència, però queden tots tres absolts de prevaricació

RedaccióActualitzat

Ja hi ha sentència pel 9-N. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat a l'expresident Artur Mas a 2 anys d'inhabilitació per a càrrecs electes d'àmbit local, autonòmic o estatal i a multa de 36.500 euros –100 euros per dia durant 12 mesos–. El condemna per un delicte de desobediència per haver mantingut la consulta després de la suspensió del Tribunal Constitucional. Pel mateix delicte, ha condemnat Joana Ortega a 1 any i 9 mesos d'inhabilitació per a càrrecs electes d'àmbit local, autonòmic o estatal i una multa 30.000 euros –100 euros per dia durant 10 mesos– i Irene Rigau, a un any i sis mesos d'inhabilitació i una multa de 24.000 euros –100 euros per dia durant 8 mesos–.

Tots tres han estat condemnats per desobediència, però l'alt tribunal els ha absol, en una decisió unànime, de l'acusació de prevaricació pel procés participatiu del 9 de novembre.

Amb tot, l'expresident Mas ha estat condemnat a la màxima pena per un delicte de desobediència, ja que, segons recull el Codi Penal, la pena per aquests tipus de delicte oscil·la entre els 6 mesos i els 2 anys.

La sentència, però, no és ferma, i, per tant, l'expresident i les exconselleres la podran recórrer al Tribunal Suprem.

"Contents? No, nosaltres buscàvem l'absolució, no un resultat a mitges"

L'advocat d'Artur Mas, Xavier Melero, s'ha mostrat disgustat amb la resolució judicial en una breu declaració:

"Contents? No, nosaltres buscàvem l'absolució, no un resultat a mitges."


Després de sentir la sentència, els tres advocats dels acusats, Xavier Melero (Mas), Rafael Entrena (Ortega) i Jordi Pina (Rigau) han abandonat junts el Palau de Justícia de Barcelona sense voler fer declaracions, però ha estat en el breu trajecte fins a l'aparcament quan Melero ha fet aquesta afirmació.

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha llegit la sentència acompanyat dels magistrats Carlos Ramos i Eduardo Rodríguez Laplaza a la mateixa sala on se'ls va jutjar. Malgrat estar convocats, cap dels tres acusats ha acudit a la lectura.

El fiscal va demanar 10 anys d'inhabilitació per a Artur Mas i 36.000 euros de multa, i 9 anys i 30.000 euros per a les dues exconsellers pels delictes de desobediència i prevaricació. En el cas de l'expresident, la fiscalia demanava dos anys d'inhabilitació pel delicte de desobediència i 8 pel de prevaricació, del qual ha quedat absolt.

 

 

Durant el judici, fet aquest mes de febrer, el president Mas va assumir la responsabilitat de la celebració del procés participatiu i va al·legar que la providència de suspensió que va arribar del Tribunal Constitucional no va ser prou clara.

♦Mas defensa que no se'ls jutja per desobeir el Constitucional: "Som aquí per l'èxit del 9-N"♦

Mentrestant, el Tribunal Suprem està pendent de dictar sentència pel mateix cas del 9-N sobre Francesc Homs, l'exconseller de la Presidència.

Tota la informació a l'especial sobre el judici, en l'especial "Judici del 9-N".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut