El fotògraf francès Rémi Ochlik, en una imatge d'arxiu en blanc i negre
El fotògraf francès Rémi Ochlik, en una imatge d'arxiu
Barcelona

Arts Santa Mònica presenta 55 fotografies de Rémi Ochlik, mort a Homs en un atac de les tropes governamentals

Una selecció de 55 fotografies, preses durant les "primaveres àrabs" a Tunísia, Egipte, Líbia i Síria pel francès Rémi Ochlik, es mostren des d'avui a l'Arts Santa Mònica de Barcelona en una exposició homenatge al fotògraf assassinat a Síria juntament amb la periodista nord-americana Marie Colvin.

RedaccióActualitzat
L'exposició, que es mostra a l'Arts Santa Mònica de Barcelona fins al 2 de juny, anirà després, a Perpinyà, Atenes, Chicoutimi (Quebec, Canadà) i Estrasburg, segons ha anunciat Jean-François Leroy, un dels comissaris de l'exposició.

Leroy ha assegurat que "l'exposició no s'ha organitzat perquè Rémi hagi mort, sinó perquè la seva feina és extraordinària, i malgrat la seva joventut ja havia tingut reconeixements i premis internacionals".

Arnaud Brunet, l'altre comissari de l'exposició, ha recordat que "el 2004, amb 20 anys, va viatjar a Haití per fotografiar els disturbis al voltant de la caiguda del president Jean-Bertrand Aristide, que va ser la seva primera experiència en un conflicte armat". L'obra va ser guardonada amb el Premi François Chalais per a Joves Reporters i es va presentar en el Festival Visa pour l'Image.

El 2005, Rémi va fundar la seva pròpia agència de fotografia, PRENSA IP3, amb la intenció de cobrir les notícies a París i conflictes arreu del món.

El 2011, el fotògraf va viatjar a Tunísia "amb la intenció d'explicar un procés que intueix llarg i la idea de publicar un llibre".

La seva companya sentimental, Émilie Blachère, ha comentat que "quan al gener va ser assassinat a Tunísia el seu amic i també fotògraf Lucas Dolega va ser quan vam prendre consciència que això no era un joc, que a vegades els periodistes ens convertim en dianes".

Per Arnaud Brunet, "veient el que havia començat a fer a Tunísia, ens porta a pensar que anar a Síria no va ser un error", paraules que subratlla també Émilie: "El seu lloc era a Síria, perquè la seva feina era explicar el que estava passant".

L'exposició mostra instantànies d'Ochlik captades durant les revolucions de Tunísia i Egipte i l'aixecament i la guerra a Líbia, així com la imatge del cadàver de Gaddafi, treballs publicats a "Le Monde Magazin", "VSD", "Paris Match", "Time" i "The Wall Street Journal".

També s'exhibeixen algunes de les fotos que Ochlik va fer el 21 de febrer passat a Homs (Síria), un dia abans de ser assassinat, amb 28 anys. Aquestes fotos van ser descobertes quan es van recuperar les targetes gràfiques i la càmera, i comprovar que havia enviat algunes fotografies abans de morir.


Anar al contingut