Barcelona

Artadi i Aragonès serien els noms forts del nou govern

RedaccióActualitzat

Un cop ja se sap el nom del candidat proposat per Puigdemont a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, ha transcendit pràcticament la composició sencera del que podria ser el seu govern.

Junts per Catalunya i Esquerra fa setmanes que negocien la composició de l'executiu, tot i que hi ha alguns serrells que no estan tancats i Torra té la potestat de nomenar el seu executiu.

Els noms dels possibles consellers i conselleres encara no s'han fet oficials, a excepció de les republicanes Ester Capella, que estaria al capdavant de Justícia, i Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll, d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, després que aquest dijous Joan Tardà va donar per confirmades als passadissos del Congrés.

El govern compta amb dues potes, una a l'exterior i l'altra al Principat. Carles Puigdemont, a l'exili, i Quim Torra i Elsa Artadi, a Palau, seran les figures fortes de Junts per Catalunya a la Generalitat si Torra és investit president.

Artadi assumiria les funcions de portaveu del govern i una conselleria, que podria ser Governació.

L'adjunt a la presidència d'Esquerra i actual secretari d'Economia, Pere Aragonès, seria l'home fort del seu partit a l'executiu com a vicepresident i responsable d'Economia.

 

La intenció de Junts per Catalunya és restituir els seus consellers cessats pel 155 que ho vulguin i, per tant, Josep Rull i Jordi Turull, empresonats a Estremera, repetirien al capdavant de Territori i Sostenibilitat i Presidència, respectivament. Lluís Puig, exiliat a Brussel·les i pendent del que decideixi la justícia belga sobre la seva extradició, mantindria la conselleria de Cultura.

En canvi, Joaquim Forn, també tancat a Estremera, va renunciar al seu escó i a continuar al govern i, per tant, Interior podria assumir-ho Miquel Buch, l'exalcalde de Premià de Mar i expresident de l'Associació Catalana de Municipis.

Pel que fa als consellers d'Esquerra que van ser cessats, l'únic que ha expressat la seva voluntat de ser restituït i, per tant, de continuar al capdavant del Departament de Salut és Toni Comín, també exiliat a Bèlgica i pendent de si l'extradeixen o no.

Falta saber què passa amb Raül Romeva a Exteriors i Relacions Institucionals, i Meritxell Serret a Agricultura, al marge de Junqueras.

Ensenyament passaria del PDeCAT a Esquerra, i uns dels noms que sonen és el de l'exconseller primer amb el tripartit Josep Bargalló i la diputada al Parlament Mònica Palacín.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraJxCatERCProcés catalàIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut