Torra desbloqueja el nou govern i substitueix els consellers que són a la presó o a Bèlgica

Elsa Artadi assumeix Presidència i entren al govern Alba Vergés, Damià Calvet, Laura Borràs i Maria Àngels Chacón

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, desbloqueja el nomenament del nou govern i substitueix els quatre consellers nomenats inicialment i que estaven vetats pel govern espanyol per estar a la presó o a l'estranger. Poc després que la Moncloa reiterés que no publicaria el nomenament dels consellers perquè no ho considera "viable jurídicament", s'ha fet públic un nou decret que relleva Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comin i Lluís Puig.

En el nou govern, Alba Vergés assumeix la cartera de Salut, on s'havia nomenat Toni Comin; Damià Calvet és el nou conseller de Territori i Sostenibilitat en comptes de Josep Rull; i Laura Borràs serà la nova consellera de Cultura, on inicialment hi havia Lluís Puig. Elsa Artadi passa a encapçalar el Departament de Presidència en comptes de Jordi Turull i Maria Àngels Chacón la rellevarà a Empresa i Coneixement.

 

 

El president Quim Torra ha introduït aquests canvis en els nomenaments que va signar després de la negativa de La Moncloa de publicar al DOCG els noms dels consellers que són a la presó o a l'estranger. Segons ha explicat la Generalitat en un comunicat, Torra ha escollit els nous consellers després que Turull, Rull, Comin i Puig li fessin arribar un missatge demanant "que les institucions catalanes es tornin a posar al servei del poble de Catalunya al més aviat possible".

A dos d'aquests consellers cessats, Comín i Puig, Torra els visitarà aquest dimecres a Brussel·les:

 

 

 

Amb aquests canvis s'incorporen tres dones més al govern i sumaran un total de sis conselleres, enfront de set consellers. Fins ara, hi havia tres dones i deu homes, una falta de paritat que va ser durament criticada.

 

 

El decret de nomenament dels nous consellers by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Borràs a Puig: "El conseller legitim ets tu"

La nova consellera de Cultura, Laura Borràs, ha defensat a Twitter que Lluís Puig és "el conseller legítim" i ha agraït la "confiança" a Torra i Puigdemont.

 

 

En un missatge similar, la nova consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que assumeix "amb orgull" el llegat de Comin:

 

 

Una de les conselleres que ja havia estat anunciada, Teresa Jordà, s'ha felicitat per "la paritat" del nou govern, que considera que aportarà "qualitat democràtica a un gran país":

 

 

Un altre missatge ha estat el del 131è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha manifestat "tot el suport" al nou executiu:

 

 

Querella contra Mariano Rajoy

La Generalitat ha anunciat que, en la primera reunió del Consell Executiu, prendrà la decisió d'interposar una querella per prevaricació contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per haver impedit la publicació al DOGC de l'anterior decret de nomenament. Aquesta opció ja la contemplava el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora que va concloure que la Moncloa tenia l'obligació de publicar el nomenament.

La Moncloa es felicita per la seva "fermesa i determinació"

Minuts després que es conegués els noms dels nous consellers, el govern espanyol ha destacat que ha estat "la seva fermesa i la seva determinació a l'hora de defensar la legalitat" allò que ha permès que els ciutadans catalans tinguin "un govern en condicions de complir les seves obligacions i atendre les seves responsabilitats".

En aquest sentit, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assenyalat que la Moncloa aixecarà el 155 tan bon punt prengui possessió el nou executiu.

ARXIVAT A:
InvestiduraArticle 155Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut