Inés Arrimadas i Miquel Iceta llegint fragments d'articles de Quim Torra aquest dilluns durant el debat d'investidura
Inés Arrimadas i Miquel Iceta llegint fragments d'articles de Quim Torra aquest dilluns durant el debat d'investidura
Barcelona

Arrimadas i Iceta retreuen a Torra textos que consideren "repugnants" i "etnicistes"

Els líders de Cs i del PSC recuperen en la investidura articles escrits per Torra durant l'última dècada

RedaccióActualitzat

Durant el debat d'investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat d'aquest dilluns, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el del PSC, Miquel Iceta, li han retret les afirmacions fetes en articles de premsa publicats fa anys.

Arrimadas ha citat alguns articles publicats en mitjans digitals entre el 2008 i el 2015, i ha assegurat que les afirmacions que hi feia demostren que Torra és "xenòfob" i que el seu catalanisme és "excloent":

"Tenim al capdavant de la Generalitat una persona la ideologia de la qual queda perfectament clara a través dels seus articles. Una ideologia que defensa la xenofòbia, que defensa una identitat excloent, que defensa el populisme."

Parlar en castellà a Catalunya

Un dels articles citats per la líder de Cs ha estat el titulat "Llanos de Luna o la "normalitat" de parlar en espanyol a Catalunya", publicat el gener del 2012.

Arrimadas n'ha llegit una frase -"No, no és natural parlar en espanyol a Catalunya"-, i s'ha adreçat directament a Torra per preguntar-li, en castellà:

"Estic fent alguna cosa antinatural, senyor Torra? Estic fent alguna cosa que a vostè li sembla antinatural, parlant en castellà a Catalunya?"

A l'article Quim Torra defensava que la situació del català a Catalunya està marcada per la dictadura franquista:

"El franquisme va ser un cop contra la civilització catalana del que encara no ens hem recuperat. Van passar gairebé cent cinquanta anys per refer-se de la derrota de 1714. N'han passat només trenta des de la democràcia restaurada. Som com som perquè el franquisme ens ha fet així."

"Espanya necessita un psiquiatre"

Un altre article de Torra citat per Arrimadas ha estat el titulat "Espanya necessita un psiquiatre", publicat dos dies abans de la manifestació de l'11 de setembre del 2012.

Arrimadas n'ha citat aquest fragment:

"...és obvi que Espanya necessita un psiquiatre. És obvi i és urgent, perquè fins i tot un s'esgarrifa del nivell al qual ha arribat el torturat cervell espanyol."

En aquest article, Torra, al seu torn, citava fragments anticatalanistes de personatges com Alejandro Lerroux o Ortega y Gasset, i esmentava un cas contemporani a l'article, el d'una aspirant a la presidència del Col·legi d'Advocats de Madrid que temia que el seu cognom d'origen català li impedís guanyar les eleccions.

"L'allau immigratòria"

Arrimadas ha citat també un altre article, publicat el desembre del 2012 i titulat "L'era pujoliana", en què Torra defensava l'obra de Jordi Pujol, i també l'independentisme.

Arrimadas n'ha llegit un fragment:

"...es corre el risc que la nació es desfaci com un sucret en un vas de llet, tenallada entre l'allau immigratòria, el monstruós espoli fiscal i una globalització que només tracta amb respecte a qui pertany a l'ordre mundial: els estats."

I després ha retret a Torra que parlés de "l'allau immigratòris" com a un perill per a Catalunya.

"La llengua i les bèsties"

L'article que més ha criticat Arrimadas ha estat un del 2008, titulat "La llengua i les bèsties", sobre el cas d'una persona que va denunciar a la premsa que les instruccions al passatge d'un vol d'una companyia aèria suïssa fossin en català.

Arrimadas ha qualificat l'article, inspirat en el llibre de Manuel Folch i Torres "De quan les bèsties parlaven", d"especialment repugnant", i n'ha llegit un llarg fragment:

"Ara mires al teu país i tornes a veure parlar les bèsties. Però són d'un altre tipus. Carronyaires, escurçons, hienes. Bèsties amb forma humana, tanmateix, que glopegen odi. Un odi pertorbat, nauseabund, com de dentadura postissa amb verdet, contra tot el que representa la llengua."

"Són aquí, entre nosaltres. Els repugna qualsevol expressió de catalanitat. És una fòbia malaltissa. Hi ha alguna cosa freudiana en aquestes bèsties. O un petit sotrac en la seva cadena d'ADN. Pobres individus! Viuen en un país del qual ho desconeixen tot: la seva cultura, les seves tradicions, la seva història. Es passegen impermeables a qualsevol esdeveniment que representi el fet català. Els crea urticària. Els rebota tot el que no sigui espanyol i en castellà."

"Tenen nom i cognoms, les bèsties. Tots en coneixem alguna. Abunden, les bèsties. Viuen, moren i es multipliquen. Una d'elles va protagonitzar l'altre dia un incident que no ha arribat a Catalunya i mereix ser explicat, com un exemple extraordinari de la bestialitat d'aquests éssers. Pobres bèsties, no poden fer-hi més."

Arrimadas ha retret a Torra l'article, i li ha preguntat reiteradament si considera que és periodisme, i ella mateixa ha contestat dient que és "racisme" i "xenofòbia".

La líder de Ciutadans ha assegurat que el contingut d'aquests articles inhabilita Torra com a president, perquè es refereix a "milions de catalans" com a "bèsties":

"Vostè deia l'altre dia que volia internacionalitzar el procés, i el que s'internacionalitzarà són els seus articles. Si l'independentisme pensa que amb aquest senyor al capdavant internacionalitzaran el procés, és que em sembla que han tallat el contacte amb la realitat. Si alguna vegada l'independentisme es va creure que podria sortir-se amb la seva, avui l'enterra amb aquest candidat com a president de la Generalitat, l'enterren."

"I sento una enorme incredulitat que això estigui passant en el meu país, que aquest senyor, que es refereix a éssers humans, a milions de catalans, com a "bèsties amb forma humana que viuen entre nosaltres"..."

"El PSC i la cabra catalana"

Miquel Iceta, per la seva banda, ha retret a Torra un article publicat el maig del 2011 titulat "El PSC i la cabra catalana", i n'ha llegit un llarg fragment:

"La darrera vegada que es va veure un exemplar de socialista català ja fa molts anys, a mitjans del 70 del segle passat. Tenia nom, es deia Josep Pallach. De fet, la raça del socialista català, que durant la República va comptar amb un ramat considerable, i uns noms de prestigi com Serra i Moret o Rafael Campalans, havia entrat en un procés de decadència ineluctable, amb la barreja amb la raça del socialista espanyol. Les esperances posades en l'exemplar Josep Pallach, malauradament, es van veure frustrades, per una mort prematura. Allò va accelerar-ne el final."

"Els creuaments amb la raça del socialista espanyol van anar augmentant i augmentant, fins arribar a mutar el propi ADN dels autòctons. Avui res no és més igual a un socialista català que un socialista espanyol. La vella i honorable raça del socialista català s'ha de donar per extingida, encara que, de manera totalment acientífica, hi hagi certs individus que se'n reclamin continuadors."

Segons ha dit Iceta, Torra va dir aquest dissabte que "trobava a faltar el PSC dels 80", els de Joan Reventós i Pasqual Maragall, i que aquest article mostra que això és fals i, a més, utilitzant el concepte de "raça":

"Ja els considerava, de la forma que vostè fa, despectivament, espanyols. Això és etnicisme o no? És supremacisme o no? Què dimonis és això?"

"El nostre país té una identitat que és plural i qualsevol essencialisme és una amputació del nostre poble."

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DArticle 155Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut