Barcelona

Arrimadas i Iceta observen un "canvi d'actitud" del govern espanyol cap a Catalunya

Neus Munté veu "estrany" que la vicepresidenta es reuneixi amb Iceta i Arrimadas sense haver concretat encara la trobada anunciada amb Junqueras

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a Barcelona per reunir-se amb l'empresariat i membres del teixit associatiu. Santamaría ha aprofitat la visita per reunir-se amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la cap de l'oposició, Inés Arrimadas.

Iceta veu "canvi d'actitud" del govern espanyol

El primer secretari del PSC ha destacat un "canvi d'actitud" de la Moncloa cap a Catalunya, però ha reclamat que aquest canvi es tradueixi en "fets".

"L'actitud ha canviat; les coses com són. Això sí, amb un canvi d'actitud no n'hi ha prou. Estem arribant tard. Hi ha un problema que s'ha anat complicant i que necessita propostes i actuacions"

En declaracions als periodistes a la sortida de la reunió, Iceta ha indicat que "cal passar a l'acció" i ha afegit que la millora de les relacions amb Catalunya no és només una tasca de l'executiu espanyol, sinó també de la Generalitat. "Soraya ha pres moltes notes, però prefereixo que siguin els actes els que parlin. Menys paraules i més fets", ha dit.

Arrimadas atribueix el canvi a C's

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya també ha constatat un "canvi d'actitud" del govern espanyol i l'ha atribuït al treball de la seva formació i als "requisits" que va "imposar" al PP en la investidura de Mariano Rajoy. La cap de l'oposició a Catalunya ha desitjat que no només es "visualitzin" canvis, sinó que la Moncloa "porti a terme" reformes en aspectes com el sistema de finançament, Rodalies o el corredor mediterrani.

"Vam imposar requisits al PP i molts tenen a veure amb un canvi d'actitud, no només respecte a Catalunya, sinó respecte a altres parts d'Espanya"

Arrimadas ha defensat que "ha arribat l'hora del diàleg, però també de les propostes i mesures concretes". La cap de l'oposició ha coincidit amb Iceta que el president de la Generalitat hauria d'acudir a la Conferència de Presidents per discutir sobre finançament. "Que s'ho pensi bé i no deixi la cadira dels catalans buida, perquè això toca les butxaques dels ciutadans", ha advertit.

A l'espera del contacte previst entre Sáenz de Santamaría i el vicepresident Oriol Junqueras, la vicepresidenta del govern espanyol vol estendre la seva oferta de diàleg a tots els estaments catalans. Amb el nou govern de Rajoy, la vicepresidenta ha assumit les tasques de la relació entre l'executiu espanyol i les comunitats autònomes, amb especial atenció a la carpeta catalana. Va ser present en la presa de possessió d'Enric Millo com a nou delegat del govern espanyol a Catalunya i ja va avançar que tindria despatx a l'edifici de la delegació a Barcelona.

 

Millo destaca l'"aproximació" cap a Catalunya

El delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat que Sáenz de Santamaría continuarà mantenint aquest tipus de contactes en els pròxims mesos i que ho farà no només amb representants polítics, sinó també amb personalitats del món "econòmic, social, cultural i esportiu" català.

Millo ha destacat l'"aproximació el més directa possible amb Catalunya" que està buscant l'executiu espanyol i ha explicat que Soraya Sáenz de Santamaría ha mantingut els primers contactes amb els partits que van "demanar" reunir-se amb ella. El delegat del govern ha relativitzat que no s'hagi reunit amb cap membre de l'executiu de la Generalitat. A més, ha assenyalat que "properament" es tancarà la reunió entre la vicepresidenta espanyola i Oriol Junqueras.

Munté ho veu "estrany"

La portaveu del govern de la Generalitat, Neus Munté, ha rebut amb "estranyesa" que Sáenz de Santamaría es reuneixi amb Iceta i Arrimadas, sense haver concretat encara la data de la trobada anunciada amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. Munté valora com un "bon indici" que la vicepresidenta espanyola vingui a Catalunya per prendre el pols al "món social, polític i associatiu" i creuen que representa un "canvi d'actitud" respecte als últims anys.

Des del govern de la Generalitat es considera "estrany" i "sorprenent" que la número dos de l'executiu prefereixi reunir-se abans amb el primer secretari del PSC i la líder de Ciutadans a Catalunya abans de fer-ho amb Junqueras. El 21 de novembre, el vicepresident català va remetre una carta a Sáenz de Santamaría per convidar-la a una reunió a Barcelona per iniciar un "diàleg fluid" sobre l'agenda política catalana, una trobada que la vicepresidenta del govern va dir que celebraria "encantada".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut