Arrimadas acusa els independentistes de no condemnar tota la violència

La líder de Ciutadans els demana que formin "un govern dintre de la llei" per desencallar la situació política

Juli RodésActualitzat

Inés Arrimadas ha defensat avui que a Catalunya hi ha un problema de violència política i ha acusat els partits independentistes de no voler condemnar-la tota.

La líder de Ciutadans ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas.

 

Preguntada per les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, al Congrés dels Diputats, dient que els llaços grocs són "ofensius", Arrimadas ha dit que per ella no ho són.

"Un llaç groc, si el porta una persona, no és ofensiu. Però si el penja un ajuntament, és un símbol polític que no representa tothom."

Arrimadas sí que comparteix les altres paraules de Catalá a la sessió de control, denunciant que a Catalunya hi ha persones que "no poden parlar ni poden passejar perquè els amenacen". Arrimadas ha assegurat que els CDR fan accions violentes.

"Si fas assenyalements a habitatges privats de jutges i polítics, si cremes mobiliari urbà i t'enfrontes a la policia, si talles amb un objectiu polític vies de comunicació, si fas amenaces de mort, estàs fent servir la violència, esclar."

Arrimadas també ha defensat l'ús de la paraula "comando" per referir-se a les accions dels CDR: "Ens referíem a l'activitat de caire violent que de vegades els autodenominats Comitès de Defensa de la República feien amb un objectiu molt clar, que és fer pressió, i suposo que aconseguir un objectiu polític, que és la independència de Catalunya".

Preguntada sobre si considera que aquestes activitats són terrorisme, Arrimadas ha respost que "això ho diran els jutges" i ha afegit que "el que hem de fer els polítics és rebaixar la tensió" i això passa per condemnar qualsevol cas de violència.

 

En aquest sentit, ha denunciat que "nosaltres, la setmana passada, vam portar al Parlament de Catalunya una proposta molt clareta per condemnar els actes vandàlics i violents i els partits independentistes van dir que no els volien condemnar".

 

Cal "un govern dintre de la llei"

Valorant la situació política actual més enllà de la violència, Arrimadas ha demanat avui als partits independentistes que "es posin d'acord per formar un govern dins la llei".

Considera que aquesta és la solució per sortir de la situació política actual a Catalunya.

"Des del realisme, el millor que pot passar a Catalunya és que les forces que tenen majoria política al Parlament -que no al carrer- assumeixin aquesta majoria teòrica que tenen, que encara no l'han exercida, per formar un govern dintre de la llei, que respecti a tothom."

El govern, segons Arrimadas, també hauria de ser l'interlocutor necessari amb el govern espanyol per poder "parlar de qüestions com la reforma del sistema de finançament de les comunitats, d'infraestructures, de moltes coses".

Encara sobre la situació política, Arrimadas ha volgut remarcar que considera que estem, bàsicament, davant un problema intern català.

"Això no és un problema, per mi, entre Catalunya i la resta d'Espanya, sinó un problema entre catalans."

Arrimadas considera, de tota manera, que "el govern d'Espanya ha de fer més política".

 

L'amnistia, un privilegi

Preguntada sobre si, en cas que hi hagués acord, donaria suport a una llei d'amnistia per als Jordis i els polítics que són a la presó i l'exili, Arrimadas ha respost que "jo, els privilegis per als polítics, no els desitjo".

I ha afegit que "crec que el millor que ens podria haver passat és que aquestes persones haguessin fet cas no només del que jo els deia, sinó també del que els deien alguns dels seus, els lletrats del Parlament, el Consell de Garanties Estatutàries i les resolucions dels tribunals".


A Brussel·les pregunten "què passarà"

 

L'entrevista amb Arrimadas ha estat l'endemà que viatgés a Brussel·les per reunir-se amb diferents grups polítics i periodistes de mitjans internacionals.

Allà, ha explicat, "sobretot el que em pregunten és què està passant i què passarà".

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatEleccions 21DIndependènciaCDR
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut