Fòrum Universal de les Cultures

Arriben a Barcelona xefs de tot el món que oferiran tasts de la seva cuina al Fòrum

D'entre la multitud d'activitats previstes, una de les formes de donar a conèixer la diversitat cultural, d'apostar-hi, és a través del paladar, de la gastronomia. D'aquí que el Fòrum aculli les "Cuines de la diversitat", demostracions culinàries d'un centenar de xefs d'arreu del món, que combinaran també les formes de treballar més artesanals amb les més modernes. Un grup d'aquests cuiners han presentat el programa d'activitats, de plats i tasts que faran durant la celebració del Fòrum 2004.

Actualitzat
"Cuines de la diversitat" és una de les propostes del Fòrum 2004, destinada a buscar la coincidència de la diferència. La cuina és un element de diversitat cultural, però moltes vegades es pot veure a través dels plats d'arreu del món que les coincidències són moltes. Per això 100 cuiners de la diversitat elaboraran plats i donaran a tastar la feina feta. A través dels plats i al voltant d'una taula, la diversitat, el diàleg i la pau són possibles. A partir d'aquesta premissa 100 cuiners es posaran als fogons del Fòrum per mostrar la "Cuina de la diversitat", una clara expressió de la cultura que traspassa fronteres i esvaeix diferències. Aquesta és la idea que volen transmetre cuiners catalans nascuts aquí, com Carles Gaig o Fermí Puig, i cuiners catalans nascuts a fora, com Agnès Agboton, de Benín; Shams Touradi, de l'Iran, o Pius Alibek, de l'Iraq. Se celebraran dues sessions diàries durant les 141 jornades de l'esdeveniment internacional, per la qual cosa es preveu que unes 300.000 persones puguin seguir els espectacles gastronòmics en viu, encara que només 500 per sessió comptaran amb un seient i, per tant, amb dret a tastar el plat cuinat, segons ha explicat Pep Palau, un dels directors del programa. En total, unes 141.000 persones podran assaborir les receptes més exòtiques, els ingredients més insòlits i els plats cuinats amb els productes més bàsics, com els cereals i les verdures, a més de conèixer els rituals associats a l'alimentació de llocs tan dispars com el Tibet, Groenlàndia, Tailàndia, Mèxic i Guinea Bissau. Serà una manera de tastar la diversitat. "Cuines de la diversitat" compta amb el suport dels gremis de restauració, pastissers i forners de la capital catalana, i la participació del grup Les 80 àvies de Sils, que cada setmana preparen plats típics amb l'objectiu de preservar les receptes casolanes. La cuina es tractarà com un espectacle lúdic, didàctic i participatiu i no s'escatimarà en recursos d'escenografia, com una pantalla gegant en la qual es reflectiran els detalls de l'actuació o les característiques de la cultura protagonista. S'han previst demostracions de cuina per a nens, dolços àrabs, plats vegetarians, receptes de peix cru i de totes les varietats de formatge, pasta, picants i gelats.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut