Un dels menors desembarcant de l'Open Arms a Barcelona
Un dels menors desembarcant de l'Open Arms a Barcelona
Barcelona

Arriben a Barcelona els 60 migrants rescatats per l'Open Arms al Mediterrani

Actualitzat

El vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms desembarca al port de Barcelona els 60 migrants rescatats al Mediterrani. Després de 3 dies de travessia, Barcelona és el primer port d'acollida després que Itàlia i Malta han tancat els ports.

 

 

 

Primera acollida

Un equip de sanitat exterior ha pujat al vaixell per fer una primera atenció mèdica a bord, segons el protocol d'arribada en frontera, abans de desembarcar.

 

Després les persones rescatades per Open Arms han començat a baixar del vaixell.

 

 

De les 5 dones que viatjaven a bord, tres estan embarassades i les han traslladat directament a un hospital pel seu reconeixement.

Un dels primers a desembarcar han estat els menors. Dels cinc que han arribat n'hi ha que no van acompanyats.

 

 

Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya explica que, un cop han desembarcat se'ls fa un reconeixement molt ràpid, amb el SEM i Salut Pública de Catalunya. Després, es fa una primera atenció social per donar menjar, roba i descans. La policia els prendrà la filiació. També hi haurà un acompanyament emocional abans de traslladar-los als centres on aniran allotjats, per descansar.

"Es tracta d'anar ràpid en aquesta operació, que puguin sortir el més abans possible i portar-los als centres on descansaran. Nosaltres a partir de demà començarem a treballar amb ells, un a un, segons les seves possibilitats primer jurídiques, perquè aquestes persones venen de països que podem demanar protecció internacional i si aconseguin l'estatus de sol·licitant d'asil tenim 2 anys de treball que és molt important.

Els migrants tenen una autorització de 30 dies de permís especial humanitari durant el qual se'ls ajudarà a estabilitzar la seva situació i clarificar els seus destins.

Assessorament jurídic

Els migrants també estaran assistits per traductors i intèrprets, treballadors socials i assessors jurídics sobretot en la primera entrevista amb la policia. Se'ls informarà dels seus drets i si poden tramitar la petició d'asil.

Pascale Croissart, de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats, explica que més de la meitat de les persones que arriben amb l'Open Arms són candidates a demanar asil.

"Els acompanyem la primer entrevist que faran amb un policia. Els donarem la informació bàsica que han de tenir un cop arriben, no entrarem en detalls perquè les persones estaran realment esgotades, es farà els propers dies un cop tinguin el permís de residència provisional."

"La gran majoria de persones de l'Open Arms venen de zones en conflicte, de països en conflicte, per tant gairebé automàticament podrien ser sol·licitants d'asil i pel que fa la resta de persones, s'hauran de veure les circumstàncies individuals, però podrien també ser sol·licitant d'asil."

 

El dret d'asil està subjecte al Reglament de Dublín, que implica que les persones han de sol·licitar l'asil en el primer país europeu que trepitgin. Per tant, aquestes persones que arriben a Barcelona, hauran de demanar asil a l'estat espanyol. Ho podrien fer en un altre país, si així ho volen, però hi ha el risc que aquest país europeu els retorni a Espanya, on han fet la petició o en el que han desembarcat, ha explicat Pascale Croissart.

Open Arms denuncia la situació extraordinària

Anabel Montes, cap missió de Proactiva Open Arms, denuncia aquesta situació extraordinària que obliga a fer tres dies de navegació per desembarcar els rescatats dissabte passat en aigües del Mediterrani, en un port segur.

"Representa la violació de les lleis internacionals i de salvament i rescat i del dret marítim i altres convenis que en el seu moment van ser firmats per països com Itàlia, i després pel tancament dels ports d'Itàlia i Malta, ens han obligat a buscar qualsevol altre alternativa possible on poder desembarcar les persones rescatades, que segons la llei, han de ser portades al primer port més segur i que en aquest cas han estat tres dies de navegació fins a Barcelona, perquè no hi havia alternativa."

En aquest sentit, Open Arms ha aprofitat l'arribada dels migrants per llançar un crit d'alarma sobre la situació al Mediterrani. Dues persones han escalat l'estàtua de Colom, a la Rambla, i hi han pujat una armilla salvavides.

Colau: "Això ha de ser la pauta general"

Ada Colau s'ha felicitat per la bona entesa entre administracions a l'hora de coordinar l'arribada de l'Open Arms, però ha demanat que això no sigui un fet puntual. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa de Barcelona ha alertat que, a la ciutat, hi arriben en autocar centenars d'immigrants que tenen les mateixes necessitats.

"Necessitem que això que estem començant a fer ara amb l'Open Arms es converteixi en la pauta general i que efectivament tots els recursos que ara es posen no siguin extraordinaris sinó que siguin els recursos que es posin perquè no és menys persona ni mereix menys respecte, la persona que arriba amb autobús que la que arriba en vaixell.

La que arriba en autobús ve d'una patera que és, fins i tot, una embarcació més precria que el vaixell i que ha estat en risc de mort igualment, i el que no pot ser, és que ens estan arribant desenes de vaixells per entendre'ns en forma d'autocar i perquè arriben en autocar l'Estat no les reconeix i queden invisibilitades."

 

 

Aquest mateix dimecres han arribat a Barcelona 70 persones en autobús. Mes de 600 persones han arribat a la ciutat en 12 dies, segons dades de la Creu Roja. Aquestes només són algunes de les 16.000 que han arribat en pateres a la frontera sud aquestes últimes setmanes.

Segons l'advocat i tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ha dit a TV3 que els refugiats a l'Estat espanyol representen un 0,1% de la població, una xifra que considera  que "podem assumir".

 

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut