Arriba el grafè al MWC: pròtesis per al cos i càmeres que ens diuen si la fruita és madura

Per segon any, el grafè torna a tenir presència al Mobile World Congress. Aquesta vegada, amb els primers prototips enllestits, per fer el salt del laboratori a la indústria.

Oriol EsteveActualitzat

El grafè és el material que marcarà una nova era: 5 cops més lleuger que l'alumini, 300 cops més resistent que l'acer i un milió de vegades més prim que un cabell humà.

Europa impulsa la recerca del grafè amb un programa dotat amb 1.000 milions d'euros, i manté un cert avantatge sobre la Xina i els Estats Units perquè els europeus han estat els primers que han trobat aplicacions al nou material.

 

 

Probablement els primers dispositius basats en el grafè que arribin al mercat seran transmissors de dades plans i flexibles; veurem telèfons i pantalles que es podran recargolar i tindran el gruix d'un segell.

La tecnologia de la salut

Moltes expectatives del grafè se centren en la tecnologia de la salut. Com a derivat del carboni, el grafè és fàcilment adaptable al cos humà.

 

 

Al MWC s'han presentat dues pròtesis que milloren força les que hi ha actualment: un braç robot que es pot controlar amb impulsos musculars, amb un elèctrode minúscul, i una pròtesi de retina que encaixa en el globus ocular sense provocar rebuig.

Les càmeres basades en el grafè

Les càmeres basades en el grafè també superen les tecnologies que ja coneixem; tenen més sensibilitat i obren un escenari molt imaginatiu. Per exemple, instal·lades en un cotxe, funcionen com a mecanisme anticol·lisió, fins i tot amb boira o de nit. Una càmera de grafè capta la llum que rebota en els aliments i ens pot anticipar quina fruita és més gustosa o quin vi té millors propietats.

El grafè està a punt de canviar el món. Potser el món encara no està preparat per a un material que ho capgirarà tot.

Trobareu més informació sobre el MWC a l'especial MWC17: el Mobile World Congress pren Barcelona

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut