Les campanes van deixar de sonar a principis del 2016, però després l'Ajuntament va reconsiderar la decisió
Les campanes van deixar de sonar a principis del 2016, però després l'Ajuntament va reconsiderar la decisió
Girona

Arriba a judici el so de les campanes de la catedral de Girona

El jutge haurà de decidir si deixen de sonar després que no hi ha hagut entesa entre l'Ajuntament, els veïns i els propietaris de l'hotel, que es van queixar per les molèsties que les campanes causaven als clients

RedaccióActualitzat

La polèmica sobre el toc nocturn de les campanes de la catedral de Girona ha arribat a judici. L'ajuntament, els veïns i un hotel pròxim no s'han posat d'acord i, ara, el jutge haurà de decidir si pesa més la llei del soroll o la que protegeix el so de les campanes com a bé d'interès local.

Les campanes van deixar de sonar a la nit a principis del 2016 per les queixes dels propietaris d'un hotel pròxim a la catedral, que argumentaven les molèsties que causava als clients el soroll dels repics. Però la polèmica que això va provocar va fer que el mateix Ajuntament reconsiderés la mesura, escudant-se en la llei de centres de culte, i va autoritzar el bisbat a reprendre el toc. En aquest temps, no hi ha hagut entesa entre uns i altres, i, al final, l'hotel ho ha portat a judici.

 

 

El bisbat, l'Ajuntament i l'Associació de Veïns del Barri Vell defensen que continuïn tocant els quarts i les hores. A més, el secretari de la Confraria de Campaners de Catalunya, Ramon Gené, ha recordat que la catedral de Girona és de les poques que conserven un document del segle XIV que deixa molt clar què s'ha de fer:

"És com un conveni on s'ajunten els jurats del municipi, que serien l'Ajuntament i el bisbat, i diuen que per sempre més toquin les hores tal com és acostumat, tant de dia com de nit, als senyals horaris. I que no hi hagi ningú que pugui impedir això. Mantenir els tocs era un tema de ciutat."

 

Des de l'hotel, volen que deixin de tocar des de la mitjanit fins a les set del matí. L'advocat de l'hotel, Lluís Gallardo, insisteix que el toc no té cap sentit, i molesta.

"És un acord de la baixa Edat Mitjana. La societat ha canviat radicalment i el que es promou ara és el silenci, i no que cada toc sigui de 70 decibels, que és com el so d'una ambulància que passa per allà cada quart d'hora."

 

El Síndic de Greuges demana a catorze ajuntaments la regulació del soroll de les campanes

 

La normativa de soroll estableix un límit de 45 decibels a la nit, però hi ha un decret que n'exclou el toc de les campanes. La sentència es divulgarà abans de l'estiu.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut