Barcelona

Arrenca una primavera sense grans sorpreses però una mica més plujosa i freda del que és habitual

Aquest dissabte, a dos quarts i dos minuts de set, ha arribat la primavera, just el dia en què s'han registrat les temperatures més altes del que portem d'any. Els termòmetres han marcat fins a 25 graus en alguns punts de l'interior. La nova estació s'espera que no presenti sorpreses importants. Després d'un hivern especialment fred, amb molta pluja i intenses nevades, el temps es comença a calmar tot i que les previsions apunten que serà una primavera amb més precipitacions i menys càlida del que és habitual. Tot i així, però, els meteoròlegs insisteixen que la primavera acostuma a ser boja i que es fa molt difícil fer previsions meteorològiques encertades al 100%.

Actualitzat
L'hora d'inici de les estacions es determina segons l'acord del conveni astronòmic que recull l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN), del Ministeri de Foment. L'OAN estableix el moment que comencen les diferents estacions de l'any basant-se en la posició en què es troba la Terra respecte al Sol, és a dir, segons la durada que té el dia i la nit.

El moviment constant del Sol fa que es col·loqui en una constel·lació concreta, i en el moment en què se situa en algunes de determinades, es fixa l'entrada a l'estació corresponent a cada hemisferi. D'aquesta manera, quan el Sol és a Càncer comença l'estiu a l'hemisferi nord i l'hivern a l'hemisferi sud, i quan és a Balança, comença la tardor al nord i la primavera al sud. Per contra, quan el Sol es col·loca a la constel·lació de Capricorn l'ordre s'inverteix i comença l'hivern a l'hemisferi nord i l'estiu al sud, mentre que quan el Sol es col·loca a Àries arriba la primavera al nord i la tardor al sud.

Per tant, en el nostre cas, la primavera comença quan el Sol és a la constel·lació d'Àries. Durant els equinoccis de tardor i de primavera, el dia dura igual que la nit, és a dir 12 hores, respectivament, i durant el de primavera, a més, és l'únic dia en què el Sol surt exactament per l'est i es pon per l'oest. Aquest fenomen no té una data concreta d'inici i pot passar tant el 20 de març com el 21. Segons si l'any és de traspàs o no, es determinarà la duració de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol i es marcarà si la primavera comença un dia o un altre.

Els termòmetres comencen a remuntar

La primavera acostuma a ser sinònim de millores en el temps. Però a banda de començar a pujar les temperatures, el dia s'allarga. A les latituds de la Península i, a mesura que avancen els dies, el Sol surt gairebé dos minuts abans, i a la tarda es pon un minut més tard. Coincidint amb aquest canvi d'horaris, el proper diumenge, dia 28 de març, es farà el canvi d'horari i a les dues de la matinada els rellotges s'avançaran a les tres.

Aquesta època de l'any, a més, també es caracteritza per tenir fenòmens astronòmics diversos, com els eclipsis, les aurores boreals o les llunes plenes. Aquest any no es preveu que hi hagi cap eclipsi, però de cara al proper 30 de març s'espera la primera lluna plena.

Un any crític per a les al·lèrgies

El fet que aquest any la primavera sigui tardana i que arribi després d'un dels hiverns més plujosos dels últims anys, fa que els arbres i les plantes floreixin més ràpid i per tant afavoreixin l'aparició de pol·len. Com a conseqüència d'aquest efecte, les al·lèrgies es podrien notar amb més força que en altres temporades. Segons alguns experts, si no canvia el temps i cauen bones precipitacions, es produirà una pol·linització molt forta que podria afectar negativament les persones que tenen aquest tipus d'al·lèrgies.

De tota manera, però, els mapes de previsions apunten que aquesta primavera serà més plujosa i freda del que és habitual i, si es compleixen, les precipitacions podrien frenar la quantitat de pol·len a l'aire.

Els animals s'avancen a l'arribada del bon temps

Els primers ocells, sobretot orenetes i cigonyes, ja fa dies que es fan notar a la Península. Segons els experts, aquestes aus han avançat uns deu dies la seva tornada del continent africà, perquè les temperatures han remuntat amb rapidesa.

D'altra banda, els experts també asseguren que s'han produït canvis importants en els hàbits de moltes de les espècies, i que cada vegada hi ha més ocells que no migren a l'Àfrica durant l'hivern i decideixen passar l'època de fred aquí.

Aquest any, l'estació primaveral durarà, exactament, 92 dies i 18 hores, i s'allargarà fins al proper 21 de juny, moment en què es donarà oficialment el tret de sortida a l'estiu.
Anar al contingut