Pequín

Arrenca l'Assemblea Popular de la Xina, que perpetuarà Xi Jinping al poder

Els canvis constitucionals que s'aprovaran permetran al president continuar en el poder tant de temps com vulgui

RedaccióActualitzat

A la Xina ha començat aquest dilluns el plenari anual de l'Assemblea Nacional Popular, el màxim òrgan legislatiu del país. S'espera que s'hi aprovin diversos canvis constitucionals, com per exemple el que permetrà que Xi Jinping es perpetuï en el càrrec de president.

Al Palau del Poble de Pequín, el primer ministre Li Keqiang ha fet el discurs de balanç i objectius que ha obert el plenari. Serà una trobada molt diferent de les anteriors. Es mantenen els objectius de creixement -el 6,5% del PIB-, innovació, lluita contra la pobresa i millora de les condicions mediambientals. Però a banda dels reptes de futur habituals, des d'aquest dilluns fins el dia 20, es gestaran canvis de gran profunditat.

Un cop ha acabat el discurs del primer ministre, s'han explicat els canvis que hi haurà a la Constitució per posar fi al límit de dos mandats presidencials. Això permetrà a Xi Jinping continuar en el poder tant de temps com vulgui, més enllà del 2023 amb l'ambició de materialitzar el somni xinès de ser la primera potència mundial.

El pressupost destinat a Ddefensa s'incrementa un 8,1%, un punt més que l'any passat. Creix més que el PIB. La Xina, però,insisteix que no comporta una amenaça perquè la seva despesa militar és inferior a la de les altres grans economies.

Els canvis constitucionals que s'aprovaran en l'assemblea faran possible actuar sense impediments, amb ministres afins, especialment en matèria econòmica. Es crearà també una comissió de supervisió, una agència que permetrà perseguir i castigar els membres del partit sense passar pels tribunals. És la consagració de la lluita contra la corrupció que ha dirigit un aliat de Xi Jinping, Huang Xi Jang, que ha tombat els rivals del president i que es convertirà ara en vicepresident. Tampoc tindrà límit de mandats.

Notícia relacionada: Xi Jinping s'envolta de dirigents massa grans per aspirar a succeir-lo

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut