Phnom Penh

Arrenca el judici a Cambodja per les atrocitats del règim dels Khmers Rojos

A Cambodja, ha començat la vista per les atrocitats comeses durant el règim dels Khmers Rojos, liderats per Pol Pot, entre els anys 1975 i 1979. Aquest dimarts ha acudit al tribunal internacional auspiciat per les Nacions Unides l'excap d'un centre de tortures, Kaing Guek Eav, àlies "Duch", detingut des del maig de 1999. No és clar, però, si el testimoni de Duch podrà ser utilitzat per condemnar-lo en el judici, ja que alguns metges que l'han examinat li han diagnosticat seriosos trastorns mentals.

Actualitzat
L'endemà que el tribunal acusés de crims contra la humanitat i crims de guerra l'expresident del règim Khieu Samphan, detingut justament aquest dilluns, l'excap de la presó de Tuol Sleng, Kang Keng Iev, àlies "Duch", ha testificat en relació amb les atrocitats comeses durant el règim de Pol Pot. I és que encara que mai va ingressar a la cúpula del partit, Duch va dirigir la policia secreta i va ser el màxim responsable del centre de detenció on van morir entre 14.000 i 16.000 persones, segons les dades facilitades pel Centre per la Investigació del Genocidi de Cambodja.

Però segons els seus advocats, Duch té un transtorn mental, per la qual cosa la defensa demana deixar-lo en llibertat. Així, no està clar si tant el seu testimoni com el de les diverses persones citades durant el judici podran ser utilitzats per condemnar-lo.

Amb tot, Duch s'ha convertit en el primer membre destacat del règim dels Khmers Rojos que ha passat a disposició del tribunal que auspicien les Nacions Unides.

En el moment de ser detingut, en un poblet del nord-oest de Cambodja en el qual treballava per a una organització no governamental d'ajuda humanitària, Duch va afirmar que havia renunciat el seu passat, que era cristià, i que la seva nova missió consistia a escampar la paraula de Déu.

Quasi dos milions de persones van perdre la vida per la fam, les malalties i les purgues que va ordenar la cúpula dels Khmers Rojos, que va regir Cambodja entre l'abril de 1975 i el gener de 1979. 
Anar al contingut