La sala d'actes de l'escola Vedruna de Girona amb voluntaris donant sang i fent-les proves per veure si són compatibles per donar medul·la…
La sala d'actes de l'escola Vedruna de Girona amb voluntaris donant sang i fent-les proves per veure si són compatibles per donar medul·la (ACN)
Barcelona

Arrenca a tot Catalunya la Marató de Donants de Sang 2.0

La campanya durarà una setmana i hi participen els grans hospitals del país

RedaccióActualitzat

Comença a tot Catalunya la Marató de Donants de Sang 2.0. S'esperen aconseguir 8.000 donacions de sang extra, que garantiran les reserves per als pròxims dies, en què el fred i la grip fan preveure que les donacions baixaran. Els dos primers dies, al Palau de la Generalitat es podran fer donacions de sang i fins al 20 de gener a tots els grans hospitals del país. Qui vulgui tenir més informació pot visitar el web maratodonants.cat.

Poden donar sang totes les persones que tinguin entre 18 i 70 anys, sempre que superin els 50 quilos. Un 12% no ho pot fer. Generalment són exclusions temporals per protegir la salut del donant o de la persona que rebrà la sang. També ens trobem amb casos d'exclusions definitives, com per exemple persones que tenen hepatitis o VIH. Les exclusions han augmentat amb els anys, un dels motius principals és la globalització i la possibilitat de viatjar a qualsevol part del món. Cal tenir en compte que entre una donació i una altra hi ha d'haver dos mesos de marge. Les dones ho poden fer fins a 3 vegades l'any i els homes 4.

Aquest dilluns es va fer una crida a la població perquè es doni sang ja que les reserves estan sota mínims, especialment del grup A i també del O, el grup universal que pot donar sang a tothom. Es pot consultar al web de la Generalitat www.donarsang.gencat.cat. La marató d'aquesta pròxima setmana hauria de servir per superar aquesta situació tan negativa.

A més dels recintes hospitalaris, tant aquest divendres com dissabte es podrà donar sang a l'Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat que, per primera vegada, obriran les portes per aquest motiu. Avui també es podrà fer aquest gest solidari als ajuntaments de Tarragona, Lleida i Girona.

Anar al contingut