Giuseppe Conte ja és el primer ministre d'Itàlia (Reuters)
Giuseppe Conte ja és el primer ministre d'Itàlia (Reuters)
Roma

Arrenca a Itàlia un govern antisistema, tres mesos després de les eleccions

Aquest divendres ha pres possessió el primer ministre, Giuseppe Conte, amb el suport de la Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles

RedaccióActualitzat

Amb penes i treballs, Itàlia ha pogut formar govern. És un govern antisistema format pels populistes del Moviment 5 Estrelles (M5S) i la ultradretana Lliga Nord. El jurista Giuseppe Conte ja és el primer ministre després de rebre l'aprovació del president de la República, Sergio Mattarella. Aquest divendres, Conte ha jurat el càrrec i l'han seguit els 18 ministres del seu executiu, en un acte que s'ha fet al Palau del Quirinal, la seu del cap d'Estat.

Els vicepresidents seran finalment els líders de les formacions que fan costat al govern: Luigi di Maio (M5S) ocuparà la cartera de Desenvolupament Econòmic, Treball i Polítiques Socials, i Matteo Salvini (Lliga) s'encarregarà del ministeri de l'Interior.

És un govern a la italiana dirigit per un premier a l'ombra d'aquests dos responsables dels partits guanyadors als comicis de fa gairebé tres mesos. Di Maio i Salvini estaran molt pendents de la gestió de Conte, desconegut en política i que renunciava diumenge passat al càrrec. Es va fer enrere i aquest divendres s'ha convertit en el cap del govern.

 

 

La formació del govern ha hagut de superar diferents esculls que semblaven abocar Itàlia a unes noves eleccions. Un dels principals obstacles va ser quan dimecres passat Conte va rebutjar l'encàrrec de Mattarella, com a protesta al veto presidencial a Paolo Savona, l'aposta dels partits per a la cartera d'Economia, tot i les crítiques que va fer contra l'euro. El Moviment 5 Estrelles (M5S) i la Lliga van reobrir negociacions i van decidir que l'octogenari professor Savona ocupés finalment el ministeri d'Assumptes de la Unió Europea.

De la vintena de membres que formen l'equip de govern, cinc són dones. La mitjana d'edat és de poc més de 50 anys. Savona és el més gran, amb 81 anys, i Di Maio el més jove, amb 31.

El govern s'haurà de sotmetre els pròxims dies a la investidura a les dues seus del Parlament, el Senat i la Cambra dels Diputats. Les dues formacions que acaparen les carteres del govern sumen majoria a les dues cambres.

ARXIVAT A:
EleccionsInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut