"ARO TOLBUKHIN, DINS LA MENT DE L'ASSASSÍ" a la Sala 33

"Quan en Kidman ens va lliurar el llegat de Lise August vam trobar, en un documental sense acabar sobre la pena de mort, una entrevista amb Aro Tolbukhin, un hongarès que va ser executat a Guatemala per haver cremat vives a 7 persones. El visionat d'aquest material i la història de Tolbukhin ens va impressionar i vam decidir completar aquest material inacabat". (Emès)

Així comença el film d'"ARO TOLBUKHIN, DINS LA MENT DE L'ASSASSÍ" un fals documental que indaga en els aspectes que van portar a Tolbukhin a cometre els seus assassinats. Aquesta coproducció hispanomexicana codirigida pel mallorquí Agustí Villaronga, i dos realitzadors provinents del vídeo experimental, Lydia Zimmermann i Isaac P. Racine es nodreix de material original en 16mm, escenes en Super 8 filmades per un aficionat, entrevistes amb les persones que van conviure amb Tolbukhin i recreacions d'episodis importants a la vida d'aquest home.
"ARO TOLBUKHIN, DINS LA MENT DE L'ASSASSÍ" va representar a Mèxic en la cerimònia dels Oscars en la secció de "millor pel·lícula de parla no anglesa", l'any 2004.

Sinopsi:
Aro Tolbukhin és un immigrant hongarès que crema set persones a la infermeria d'una Missió a Guatemala. La pel·lícula fa un viatge cap al passat, des de la seva arribada a Guatemala fins a la seva infantesa, a Hongria, per descobrir què l'ha dut a fer-ho.

Fitxa tècnica:
Direcció:
Agustí Villaronga i Isaac-Pierre Racine (2001) Lydia Zimmermann
Producció: És una coproducció d'Oberon Cinematogtràfica i Altavista Films, SA (Mèxic) amb la participació de Canal +, Televisió Espanyola (TVE) , Televisió de Catalunya (TVC) i amb l'ajuda d'Ibermedia.
Guió: Agustí Villaronga i Isaa-Pierre Racine, Lydia Zimmermann
Intèrprets: Daniel Giménez Cacho (Aro d'adult), Carmen Beato (Germana Carmen), Zóltán Józan (Aro de jove), Mariona Castillo (Selma de jove), Aram González (Aro de jove), Eva Fortea (Selma de jove), Jesús Ramos (pare), Pepa Charro (Dada)
Director de Fotografia: Guillermo Granillo.
Música: José Manuel Pagán
Anar al contingut