Exposició "Presos polítics a l'Espanya contemporània"
Madrid

Arco hi surt guanyant amb la polèmica per la retirada de l'obra sobre presos polítics

Santiago Sierra presenta aquest dilluns l'obra a Madrid a la Fundació d'Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge ha tancat la fira d'art de Madrid Arco amb un balanç molt positiu. Segons el seu director, Carlos Urroz, l'edició 37 ha estat la millor des que va començar la crisi econòmica.

I el principal motiu d'aquest èxit és la polèmica generada per la retirada de l'obra de Santiago Sierra titulada "Presos polítics a l'Espanya contemporània". La direcció d'Ifema va justificar haver forçat la retirada perquè volien "intentar allunyar els discursos que desviïn l'atenció del conjunt de la fira".

Segons el mateix Urroz, aquesta polèmica ha servit per donar publicitat a la fira:

 "Jo crec que tota aquesta judicialització dels continguts artístics l'únic que fa és donar més visibilitat i més publicitat a aquests artistes, a aquests cantants o aquestes persones que han creat, i Arco el que defensa sempre és la llibertat d'expressió dels artistes."

 

Pel que fa a les vendes, Carlos Urroz assegura que han crescut entre un 10 i un 20%, segons estimacions encara provisionals.

Notícia relacionada: L'autor de l'obra sobre presos polítics retirada d'Arco: "És un acte de censura"

Presentació a Madrid

D'altra banda, l'obra en qüestió es presentarà aquest dilluns a la tarda a Madrid. La presentació serà a la Fundació d'Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo​, i es farà amb la celebració de l'acte que estava previst per aquest dissabte a Arco i que es va suspendre després de la retirada.

En aquest acte hi intervindran l'autor, Santiago Sierra, a més de Pablo Mayoral, de la Comuna d'Expresos del Franquisme, Elena Ortega, de Mares contra la Repressió, i altres representants de col·lectius alternatius.

Dijous a València, després a Lleida

L'obra la va comprar el directiu de Mediapro Tatxo Benet poques hores abans que fos retirada d'Arco. Benet l'ha ofert gratuïtament als centres d'art i galeries que vulguin, i ja ha rebut una vintena de peticions.

La intenció de Benet és que s'exposi primer al Museu de Lleida com a desgreuge pel trasllat forçat de les obres de Sixena, desig que ja ha tingut resposta afirmativa per part de la direcció del Museu. Abans, però, es presentarà també a València aquest dijous.

Anar al contingut