Sant Joan Despí

Aragonès vol que s'aixequi el control extraordinari dels comptes, un cop retirat el 155

El vicepresident i conseller d'Economia diu que "no substituirem la sobirania per un nou model de finançament"

RedaccióActualitzat

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha explicat a "Els matins" de TV3 que amb la retirada del 155 s'aixeca automàticament la intervenció de les finances de la Generalitat, tot i que es mantenen encara les mesures de control que es van aprovar prèviament -el 2015- en què Madrid obligava la Generalitat a justificar cada partida per rebre les aportacions del FLA, el Fons de Liquiditat Autonòmic, com recull el BOE.

Aragonès ha assegurat que demanarà al nou titular d'Hisenda que es retiri aquesta intervenció:

"Ara que hem aconseguit millorar la tresoreria, malgrat els problemes que hi ha hagut amb el 155. En el passat mandat el conseller i vicepresident Junqueras va millorar aquesta tresoreria. Doncs ara aquest és un problema menor".

"Des del punt de vista polític també demanarem que s'aixequi aquella intervenció de novembre del 2015. No es pot tractar Catalunya diferent, tractar la Generalitat diferent de la resta de governs i després dir que aquí estem en una situació de normalitat. Doncs no".

El nou conseller d'Economia està convençut que aquest control de pressupostos aprovat pel govern del PP era "il·legal" i espera que la resolució del recurs presentat davant del Tribunal Suprem així ho determini. En el cas que fos així, ha dit, "demanarem responsabilitats pel dany causat".

"No substituirem la sobirania per un nou model de finançament"

Aragonès ha avançat, a més, que "no es negociarà la qüestió de fons de la sobirania de Catalunya a canvi d'un nou sistema de finançament o la cessió d'impostos" i ha reclamat una negociació bilateral amb el nou govern espanyol.


Qui va ser número dos de Junqueras ha assegurat que això "podia succeir fa vint anys, però les coses han canviat molt" i, a més, "hi ha molta gent a la presó".

El vicepresident diu que d'entrada demanaran que es compleixi "íntegrament" l'actual sistema de finançament, ja que denuncia que la Generalitat no rep els recursos que estaven previstos.

Tot i demanar una estratègia de treball "de tu a tu" amb el govern espanyol perquè "les reunions multilaterals" conegudes com el "cafè per a tots" ja "hem vist de què serveixen", Aragonès no descarta assistir a alguna reunió multilateral.

"Estarem allà on es parli encara que només sigui d'un euro destinat als catalans".

Sobre els pressupostos del 2019, ha dit que parlaran amb tots els grups, però amb la CUP en primer lloc. El vicepresident s'ha mostrat convençut que el govern es podrà posar d'acord amb el PSC i amb els comuns "en moltes mesures".

Les mesures de control del 2015

Es tracta dels controls mensuals que es van iniciar el novembre del 2015, deu dies després que el Parlament català va aprovar la resolució d'inici del procés de "desconnexió democràtica" de l'Estat pactada entre Junts pel Sí i la CUP.

 

Als controls habituals a què estan sotmeses totes les comunitats que reben préstecs del FLA (el Fons de Liquiditat Autonòmic) se sumava llavors l'obligació d'informar mensualment en què es gastaven els diners del pressupost i, al mateix temps, a remetre un certificat de la interventora garantint que no es feia res contrari a l'ordenament jurídic vigent.

Aquest funcionament es va mantenir gairebé dos anys, fins que el juliol del 2017 els controls es van endurir i Montoro va començar a demanar setmanalment tota la informació. Era el pas previ a la intervenció total dels comptes de la Generalitat, que arribaria el setembre de l'any passat, després de la negativa d'Oriol Junqueras a seguir enviant els informes setmanals.

ARXIVAT A:
Article 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut