El vicepresident Pere Aragonès a Catalunya Ràdio
El vicepresident Pere Aragonès a Catalunya Ràdio

Aragonès: "A la independència hi arribarem amb una taula de negociació"

El vicepresident creu que Montoro acabarà davant dels tribunals per la intervenció de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, descarta la via unilateral i assegura que a la independència només s'hi pot arribar a través d'una taula de negociació.

"A la independència finalment hi arribarem com s'arriba a totes les independències, que és amb una taula de negociació."

En una entrevista a "El Suplement", de Catalunya Ràdio, Aragonès es mostra més partidari de generar les condicions per arribar a aquesta negociació que no pas de desobeir. És guanyar i no accelerar el procés.

"El que necessita l'independentisme és guanyar i, per tant, la qüestió no és si vas amb una locomotora i l'acceleres o la desacceleres, sinó que hi ha d'haver vies."

I per fer-ho recepta majories àmplies:

"Creiem que per generat aquestes condicions necessitem àmplies majories i amplis consensos. Després, les actuacions i la tàctica dependran de cada context."

Segons Pere Aragonès, l'1 d'octubre va ser un gran pas cap a la independència, però cal continuar buscant una majoria més àmplia. El vicepresident del govern creu que hi ha coincidència en la línia marcada en la conferència del president de la Generalitat, Quim Torra.

 

 

El dirigent d'Esquerra també alerta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que, si no es garanteix un judici just als líders independentistes, ell també en sortirà perjudicat.

"El govern espanyol ha de ser molt conscient que ja pot anar dient que hi ha diàleg que, si les institucions de l'Estat mantenen una línia repressiva contra un independentisme pacífic i democràtic, també entra dins del paquet."

Aragonès augura que el judici no serà just, però assegura que la recepta per fer-hi front no és la resignació.

El vicepresident del govern considera que s'ha d'exercir la màxima pressió sobre el govern espanyol per evitar una sentència condemnatòria contra els líders independentistes en el judici per l'1-O.

"És molt difícil pensar que aquest judici serà just, però això no ha de fer que nosaltres ens hi resignem, això no vol dir que donem per descomptat que hi haurà una sentència condemnatòria molt dura i que comencem a discutir com hi respondrem. No, el que hem de fer és pressionar al màxim perquè aquesta sentència dura també tingui un cost per a l'Estat."

Aragonès manté que la mobilització s'ha de fixar com a objectiu girar el judici perquè la pressió recaigui sobre els instructors.

"Cal posar tota la pressió de la mobilització popular, de l'escrutini informatiu, dels observadors internacionals per girar el judici. Com diu Jordi Cuixart, cal girar el judici i que els acusats, finalment, en termes d'opinió pública, no només catalana i espanyola, sinó també europea, no siguin els acusats, sinó els instructors."

Montoro davant la justícia

Pere Aragonès també s'ha mostrat convençut que les mesures preses pel govern de Rajoy per al control de les finances de la Generalitat abans del 155 van ser il·legals i s'ha mostrat convençut que Cristóbal Montoro n'acabarà responent davant la justícia.

"Estic convençut que Montoro acabarà assumint responsabilitats per una intervenció il·legal."

Pendents de la inhabilitació dels diputats

Segons ha explicat, les diferències entre JuntsxCat i Esquerra sobre la inhabilitació dels diputats per Pablo Llarena és un capítol a punt de resoldre's, tot i que no ha volgut avançar si es donarà un tracte diferent a Carles Puigdemont i a la resta de diputats processats pel jutge.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaERCPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut