L'Aràbia Saudita entrega els 10 primers carnets de conduir a dones

No el podran fer servir fins al 24 de juny, que deixarà de ser il·legal que les dones condueixin en aquest país

Actualitzat

La Direcció General de Trànsit de l'Aràbia Saudita ha començat a repartir els primers carnets de conduir a les dones que han superat la prova pràctica. Ja són 10 les dones que tenen el seu carnet de conduir, però no el podran fer servir fins al 24 de juny, dia en què deixarà de ser il·legal que una dona es posi al volant. L'Aràbia Saudita és l'únic país del món que no permet conduir a les dones... i, també, viatjar i treballar sense permís d'un home de la família.

 

 

Una de les que ja el té és Esraa Albuti, directora executiva d'una gran companyia legal del món, o Tahani Aldosemani, que és professora de la universitat Príncep Sattam bin Abdulaziz, i com elles altres professionals que fins ara havien de dependre de xòfers, taxis o familiars que les portessin d'un lloc a l'altre en un país on el vehicle és imprescindible. Aquesta prohibició també limita les possibilitats que tenen les dones de treballar o estudiar, ja que contractar xòfers suposa una despesa de 400 o 500 euros al mes.

En un comunicat del govern saudita, les 10 dones que tenen la llicència són les que ja tenien el carnet de conduir que s'havien tret en altres països com els Estats Units, el regne Unit, el Líban i Canadà. Els van fer un breu examen de conduir i de visió abans de concedir-los les llicències.

Activistes empresonades

Malgrat això, moltes activistes defensores dels drets de les dones continuen empresonades. El mes de maig van ser detingudes 11 activistes per lluitar contra la prohibició de conduir i el sistema de tutela masculina a l'Aràbia Saudita. Segons Amnistia Internacional, dels 11, almenys quatre van ser alliberades la setmana passada, però el destí de les altres encara no està clar.

Una de les princeses saudites va aparèixer a la portada de Vogue Aràbia i va aixecar polseguera entre les activistes que van denunciar que en el reportatge no es parlava de les represàlies del govern i només es volia donar una imatge d'obertura del regne saudita.

Gest d'obertura

Des d'aquest gest d'obertura que va fer el rei Salman bin Abdelaziz, al setembre, moltes dones han fet cursos de conducció a les universitats femenines. Fins i tot, n'hi ha que ja han vist una sortida laboral i es preparen per convertir-se en conductores de serveis de taxi via internet com Uber.

Però les reformes engegades s'atribueixen al príncep hereu Mohammed bin Salman que vol donar una nova imatge al país ultraconservador. Unes reformes, -com deixar que les dones puguin anar als estadis a veure el futbol, tornar a obrir les sales de cinema després de 35 anys, i fins i tot fer un saló de l'automòbil per dones-, que estan limitades per la repressió contra les activistes.

 

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut