Aquesta serà una de les pitjors primaveres dels últims vint anys per als al·lèrgics

El poc fred que ha fet la tardor i l'hivern ha portat el pol·len d'espècies com el xiprer a nivells que, en alguns llocs, multipliquen per cinc la mitjana de les dues últimes dècades

RedaccióActualitzat

La primavera que començarà d'aquí a poques setmanes serà força complicada per a les persones que pateixen al·lèrgies respiratòries. Segons els experts, serà una de les pitjors dels últims 20 anys a bona part de Catalunya, sobretot pels que els afecta el pol·len dels plàtans, de les gramínies, de les oliveres i dels xipresos.

Les altes temperatures d'aquests dies, a més, que es poden enfilar fins als 30 graus aquesta setmana, poden accelerar algunes pol·linitzacions, sobretot la dels xipresos. De fet, aquesta ja s'ha avançat i està en nivells màxims, que arreu de Catalunya triplica la mitjana dels últims 23 anys a principis de març i que, en alguns punts, arriba a multiplicar-se per cinc.

 

 

No tot són males notícies per als al·lèrgics

Tot això està afectant i afectarà força al milió i mig de persones que es calcula que pateixen al·lèrgies respiratòries. Més de la meitat ho són per al·lèrgia a les gramínies, o sigui, les herbes com la gespa, que ara estan en el seu punt més alt.

De tota manera, no tot són males notícies: si a la primavera plou molt, o les temperatures són més altes de l'habitual, les pol·linitzacions duraran menys de l'habitual i baixaran d'intensitat amb els dies.

 

 

Plant*tes, una aplicació per mòbil per als al·lèrgics

Una altra bona notícia és la creació de Plant*tes, una app que permet als afectats per les al·lèrgies situar sobre el mapa els punts on hi ha més afectació de pol·len i orientar així altres persones al·lèrgiques a modificar les rutes que facin i evitar passar-hi. Malauradament, però, aquesta aplicació per mòbils i tauletes no estarà disponible fins a l'abril.

En la posada en marxa d'aquesta eina web, desenvolupada arrel d'un projecte de l'Escola de Disseny de Barcelona, hi estan col·laborant la Xarxa Aerobiològica de Catalunya –XAC-, que hi ha aportat les dades recollides i el Centre de Visió per Computador de la UAB.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut