Vitòria / Santiago de Compostel·la

Aquesta mitjanit comença la campanya electoral al País Basc i a Galícia

Les eleccions basques i gallegues es faran l'1 de març. Al País Basc el duel serà entre el lehendakari Ibarretxe, del PNB, i el socialista Patxi López i, segurament, sense l'esquerra independentista. A Galícia, el socialista Pérez Touriño lluitarà per renovar el pacte de govern amb els nacionalistes del BNG tot i la força del PP amb Alberto Núñez Feijóo. Les campanyes i la nit electoral les podreu seguir al 3cat24.cat.

Actualitzat
Falten poques hores per al tret de sortida de la campanya de les eleccions autonòmiques al País Basc i a Galícia de l'1 de març. Serà a les 12 en punt de la nit.

Els comicis bascos


A Euskadi, els comicis estan marcats per l'absència, gairebé segura, de l'esquerra independentista, per primera vegada en democràcia. Precisament, el Tribunal Constitucional ha de resoldre aquest dijous, abans que comenci la campanya electoral, els recursos d'Askatasuna i Democràcia Tres Milions contra l'anul·lació de les seves candidatures a les eleccions basques de l'1 de març.

Al País Basc, el duel serà entre el socialista Patxi López i l'actual lehendakari del PNB, Juan José Ibarretxe. Serà una lluita disputada perquè, segons les enquestes, el PNB i el PSE estan força igualats.
El Partit Popular es presenta amb un nou cap de llista, Antonio Basagoiti, després de la renúncia de María San Gil.

Els candidats han deixat els pactes postelectorals oberts a l'espera dels resultats. L'únic que s'ha pronunciat per un pacte és el popualr Basagoiti que el faria amb els socialistes. Segons les enquestes sembla difícil que es repeteixi l'actual tripartit PNB-EA-EB.

Les eleccions gallegues


A Galícia, els socialistes lluiten per renovar el pacte de govern amb els nacionalistes del BNG liderats per Anxo Quintana, després que el 2005 van arrabassar el govern al PP de Manuel Fraga Iribarne, substituït ara per Alberto Núñez Feijóo. Si ho aconsegueixen, el socialista Emilio Pérez Touriño mantindria el càrrec de president de la Xunta.

El Partit Socialista de Galícia i el BNG intenten mobilitzar des de fa setmanes el seu electorat per sumar almenys 38 diputats entre les dues forces, la majoria parlamentària, i reeditar així el bipartit de la passada legislatura en detriment del PP, ja que només li serveix la majoria absoluta per governar.

Segons els sondejos publicats en diferents mitjans de comunicació, els resultats en nombre d'escons variarien en una forquilla que concedeix al PP entre 35 i 37 diputats, al PSG entre 25 i 27, i al BNG entre 13 i 15.

Les campanyes i les nits electorals les podreu seguir al 3cat24.cat.
Anar al contingut