Barcelona

Aquesta matinada es podrà veure un eclipsi total de Lluna des de qualsevol punt de Catalunya

Aquesta matinada hi haurà un eclipsi total de Lluna que es podrà veure perfectament i sense necessitat d'instruments des de Catalunya, si els núvols ho permeten. L'eclipsi començarà a la 1.35 hores i s'allargarà més de cinc hores i mitja. El moment àlgid del fenomen serà a les 4.26 hores, quan la Lluna, molt rogenca, estarà de ple en la fase d'ombra total, que durarà 51 minuts. Es tracta de l'últim eclipsi lunar total que es podrà veure aquesta dècada i, a banda de Catalunya, es podrà observar a tot el món, excepte a Austràlia i al Pròxim Orient.

Actualitzat

L'eclipsi de Lluna es podrà veure des de qualsevol punt de Catalunya i s'allargarà durant 5,42 hores. Es produirà entre les 4.01 hores i les 4.52 hores de la matinada i el moment àlgid del fenomen serà a les 4.26 hores, quan la lluna, molt rogenca, estarà de ple en la fase d'ombra total. De fet, la Lluna es trobarà totalment eclipsada durant 51 minuts, menys de la meitat del màxim temps possible per aquests tipus d'eclipsis.

El fenomen d'aquesta matinada és l'últim eclipsi lunar total que es podrà veure aquesta dècada, ja que no es tornarà a produir fins al desembre del 2010. A banda de Catalunya, es podrà observar a tot el món, excepte a Austràlia i al Pròxim Orient.

Els eclipsis lunars es produeixen quan hi ha lluna plena. En un eclipsi total s'hi poden distingir tres etapes: penombra, parcial i total. A mesura que van passant les etapes, la lluna canviarà la seva aparença i la seva tonalitat i s'anirà tornant rogenca fins al moment més àlgid del fenomen, a les 4.26 hores.

Un eclipsi lunar es dóna quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna i projecta l'ombra sobre el nostre satèl·lit natural. Això permet que la Lluna es vagi enfosquint gradualment, ja que la poca llum solar que hi arriba és la que es reflecteix a l'atmosfera terrestre.

Anar al contingut