Barcelona

Aquest Sant Joan es cremaran 20 tones de pólvora i es menjaran 1,6 milions de coques

La despesa mitjana d'una família en petards oscil·la entre els 20 i els 50 euros i en coques de Sant Joan, entre 16 i 35.

Es faran 144 fogueres autoritzades a tot Catalunya.

Les coques petites, de 200 grams a mig quilo, seran les que tindran més sortida.

RedaccióActualitzat

Diu la cultura popular que és la nit més curta de l'any. Al voltant del foc, milers de persones d'arreu dels Països Catalans es reuneixen aquest dilluns a la nit per celebrar la revetlla de Sant Joan. 

Els petards

Les parades de petards ja fa uns dies que s'han començat a disseminar pel territori. La pirotècnia viu els seus dies d'or, en què els focs artificials són cada cop més protagonistes d'una revetlla que progressivament ha deixat d'estar il·luminada per les fogueres per qüestions de seguretat.

Aquest any està previst que es cremin més de 20 tones de pólvora. Per distribuir tanta quantitat de producte hi ha més de 1.188 establiments autoritzats, un 15 per cent més que l'any passat.

Els preus són ajustats i les ofertes molt llamineres. En algunes parades es poden arribar a veure cues de clients que esperen trobar un lot de productes a bon preu. Petards que facin soroll però que també siguin originals. Aquesta és una tendència que s'imposa: la novetat.

La despesa mitjana d'una família en petards per a les revetlles oscil·la entre els 20 i els 50 euros.

En aquesta ocasió, de fogueres autoritzades, a Catalunya se'n faran 144. La seguretat és prioritària, com recorden les recomanacions i les mesures de precaució que difonen les autoritats i els dispositius de seguretat que s'activen aquests dies amb vista a la nit de Sant Joan.

La Generalitat, com sempre, publica els seus consells de seguretat per quan es manipuli un petard: comprar-los en un establiment autoritzat, manipular-los amb compte, no llançar-los contra ningú, no encendre'ls dintre de casa ni a prop del bosc...

Coques de Sant Joan

Les pastisseries i els forns també treballen a tota màquina. Els obradors ja fa uns dies que han començat a assortir els aparadors de les pastisseries amb les populars coques de Sant Joan.

Segons el Gremi de Pastissers, a Catalunya es consumiran aquest Sant Joan un milió sis-centes mil coques, una xifra similar a l'any passat, però la crisi farà que se'n comprin menys a les pastisseries i pugin les vendes als supermercats. Com els darrers anys, les coques que tenen més sortida són les petites, de 200 grams a mig quilo. De mitjana, cada família s'hi gastarà entre 16 i 35 euros.

La preferida entre els clients és la clàssica, la de brioix amb fruites confitades i pinyons, seguida de la coca de llardons amb pasta de full.

Aquest any, com que és pont, pot passar que a les localitats de segona residència n'augmentin les vendes.

La revetlla a la platja

A Barcelona és tradició que una multitud de persones optin per celebrar la revetlla a la ciutat, fent ús dels carrers, parcs, places i també les platges, on l'any passat es van reunir uns 62.000 ciutadans.

Per això aquest any un total de 308 operaris treballaran en la neteja de les platges i dels passejos de la zona litoral barcelonina la matinada de dimarts 24, per tenir-ho tot a punt per a l'ús de banyistes i visitants a les 10 del matí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut