Aquest Nadal els ciutadans gastarem més

Un estudi d'ESADE pronostica entre un 4 i un 5% d'augment del consum a Espanya

Actualitzat

Bones perspectives per al consum aquest Nadal, segons l'estudi "Actitud dels consumidors espanyols 2015", elaborat pels professors d'ESADE Josep-Francesc Valls i Franc Carreras. L'estudi vaticina que el consum augmentarà entre un 4 i un 5%, en una creença generalitzada que la situació econòmica millorarà el 2016.

Segons aquest estudi, l'anomenat "pont dels descomptes" de fa 15 dies, en què van coincidir els dies de promoció i descomptes Black Friday i ciberdilluns, importats del món anglosaxó, va aconseguir un augment del 10% de les vendes en relació al 2014. En l'estudi ho defineixen com una "explosió en el consum" que ha avançat les compres de Nadal, i que ha aprofundit en la desestacionalització del comerç.

Asseguren que el 60% dels compradors esperen a comprar quan hi ha descomptes o rebaixes, i que la immensa majoria, un 90%, acostumen a comparar preus abans de comprar un producte o contractar un servei, consolidant un hàbit que s'ha generalitzat durant la crisi. També han augmentat les compres en línia per internet, que han passat del 44% el 2013 al 67% aquest any.

Aquest estudi també afirma que el consum augmenta des del 2012, i que està arribant als nivells del 2006. Segons expliquen, dos terços dels espanyols consideren que la situació econòmica està estable o en creixement, i que millorarà el 2016.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut