La gent treu diners dels caixers mentre els bancs continuen tancats a Xipre. (Foto: Reuters)
La gent treu diners dels caixers mentre els bancs continuen tancats a Xipre. (Foto: Reuters)
Nicòsia

Aquest dimarts obriran tots els bancs xipriotes excepte el Banc de Xipre i el Laiki Bank

El Banc de Xipre i el Laiki Bank, els dos principals bancs del país i els més afectats per l'acord de rescat signat amb la troica, no obriran les portes fins aquest dijous. Totes les entitats bancàries xipriotes permetran operar sense restriccions en el moviment de capitals.

RedaccióActualitzat
Tret del Banc de Xipre i el Laiki Bank, els dos principals bancs del país i els més afectats per l'acord de rescat signat amb la troica, totes les entitats bancàries xipriotes obriran aquest dimarts i ho faran sense restriccions en el moviment de capitals, segons fonts de la banca xipriota.

El Banc de Xipre i el Laiki Bank ho faran aquest dijous amb les mateixes condicions que la resta. Fins a la reobertura, tots dos bancs mantindran el límit de retirada en efectiu de caixers automàtics en 120 i 100 euros, respectivament.
 
Les entitats bancàries de Xipre estan tancades des del dissabte 16 de març, quan es va signar el primer rescat, i, des d'aleshores, l'únic accés a diners en metàl·lic ha estat a través dels caixers automàtics, tot i que cada vegada amb més limitacions en els imports.

Aquest dilluns, Xipre ha imposat un límit a la retirada d'efectiu als caixers automàtics xipriotes: 100 euros diaris. Fins ara, el límit era de 260. Amb aquesta mesura, es vol evitar una fuga de dipòsits. Malgrat l'acord, tothom té coll avall que Xipre haurà d'imposar un control sobre els moviments de diners, per evitar la fuga de capitals, un cop obrin els bancs. De fet, tampoc no està confirmat que puguin obrir dimarts.

En total, a Xipre hi ha sis bancs del país, cinc filials de bancs d'altres països i sucrusals de 26 entitats estrangeres, a més d'un centenar de cooperatives bancàries. De tota manera, la meitat del sector està controlat pel Banc de Xipre, el Laiki Bank i l'Hellenic Bank.
Anar al contingut