Deu anys de l'últim alto el foc d'ETA, l'adéu definitiu?

Apropar els presos d'ETA a 250 km del País Basc, a la taula de negociació PP-PNB

Es calcula que el pla podria afavorir els més de 250 presos que hi ha repartits per diferents presons espanyoles

Montserrat VilaActualitzat

Han passat set setmanes des del desarmament definitiu d'ETA fet públic al País Basc francès, i la situació dels presos, encara enquistada, no ha deixat de ser denunciada a Euskadi, mentre s'intensifiquen els intents i els contactes per desencallar-la.

Des d'abans de la jornada del desarmament de Baiona del 8 d'abril, el govern basc ha posat sobre la taula de l'executiu Rajoy un nou pla de presos amb el doble objectiu de canviar l'actual política penitenciària i de facilitar i accelerar una declaració de dissolució de la ja exorganització terrorista ETA.

La proposta encaixaria dins de la legalitat vigent, per evitar que el govern espanyol es tanqui en banda. Tot es fa fora del focus mediàtic i amb discreció.

Aquest pla proposa que els presos d'ETA es traslladin a centres penitenciaris que es trobin en un radi de com a màxim 250 quilòmetres del País Basc. Per tant, a una desena de presons, com les de Burgos, Saragossa, Astúries, Lleó i Sòria. La mesura no eliminaria l'actual política de dispersió, sinó que només la suavitzaria.

Es calcula que podria afavorir els més de 250 presos que hi ha repartits per diferents presons espanyoles. Un requisit indispensable per acollir-se a aquest pla seria que el pres, a títol personal, acatés la legalitat penitenciària i s'acollís als beneficis penitenciaris.

Però un element clau perquè aquest canvi penitenciari funcioni serà veure les conclusions del debat intern que han engegat els presos i que culminarà a l'estiu. Sense una organització en actiu al darrere, seria més fàcil per als interns d'ETA fer aquest gest.

Per ara no hi cap calendari tancat per començar aquests moviments, i, tant des del govern Urkullu com des de la seu de Sabin Etxea, s'insisteix a desvincular aquest pla del suport dels 5 diputats del PNB als pressupostos generals de l'Estat.

Aquests moviments és difícil que es materialitzin immediatament, perquè el govern Rajoy ha insistit que no hi hauria contrapartides al desarmament.

Breu història d'ETA: 58 anys amb 829 morts

Anar al contingut